Utazás

Fizetni kell majd az uniós határátlépésért

Öt euró megfizetésére kötelezné a nem uniós országok állampolgárait az Európai Unió a schengeni határ átlépésekor. Az unió nem a pénzre hajt, hanem az adatokra.

Öt euróba kerülhet a belépés az Európai Unió területére azoknak, akik nem EU-s tagországból érkeznek, az erről szóló terv már az Európai Bizottság előtt hever. A módszert nem az európaiak találták fel, hanem az Egyesült Államokból származik, ahol a vízummentes országból érkezőktől is beszednek 14 dollárt.

Dimitrisz Avramopulosz, az unió migrációs és uniós belügyekért felelős biztosa szerint az öteurós belépő az egyszerű beutazókat nem zavarja, de azt visszatartja, aki el akarja titkolni az unió területére lépését. Ugyanis az öt euró megfizetése mellett egy kis adatlapot is ki kellene tölteni majd a határokon, amit az európai hatóságok perceken belül feldolgoznak.

Aki gyakran jár az unió területén, kérhet beutazási engedélyt, ami a kiállítás után 5 évig érvényben marad, így az engedéllyel rendelkezőknek nem kell majd minden határátlépésnél kifizetni az öt eurót – írja a HVG.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top