Utazás

Rejtett török szépségek Magyarországon

A török szappanoperák néhány éve már hazánkat is meghódították. A Szulejmánt a világ 43 országában vetítették, és eddig több mint 200 millióan látták, A szultána hasonlóan sikeresnek ígérkezik. Jövőre a török mozifilmek és televíziós sorozatok értéke eléri a százmilliárd dollárt. Egyre többen érdeklődnek a török történelem, kultúra iránt Magyarországon is. Érdemes egy pillantást vetni azokra a különleges épületekre, amelyek épségben átvészeltek majdnem fél évezredet, és ma is megtekinthetők, elérhetők!

A másfél száz éves török uralom alatt hazánk területének nagy részén egész falvak pusztultak és néptelenedtek el, a lakosság óriásfalvakba vagy mezővárosokba költözött. A városokba betelepülő 50-80 ezer főnyi oszmán-törökség átformálta a városképet is: a keresztény templomokat átalakították muszlim imahelyekké, mecseteket és dzsámikat építettek, neves halottaikat türbékben helyezték végső nyugalomra, és hazánk területén is meghonosították a keleti fürdőkultúrát.

Dzsámi és minaret – együtt

A pécsi Kórház téren álló Jakováli Hasszán pasa dzsámija és minaretje az egyedüli épségben megmaradt építmény, ami imahelyként ma is működik (berendezése a török államnak köszönhető). A négyzet alaprajzú dzsámit Mekka felé tájolták, a 12 szögű minaret 22,5 méter magasságban található körerkélyére 87 lépcsőfok vezet (innen hívott imára naponta ötször a müezzin). Szigetváron Szulejmán szultán dzsámija már nem volt ilyen szerencsés: minaretjét a 18. században villámcsapás érte, nagyobbik része leomlott. Hasonlóképpen járt az esztergomi Özicseli Hadzsi Ibráhim dzsámi imatornya is.

Rejtett török szépségek Magyarországon

Magányos dzsámik

Pécsett, a főtéren láthatjuk Gázi Kászim pasa dzsámiját, Szigetváron pedig Ali pasáét tekinthetjük meg. A törökök kiűzése után mindkettőt átalakították római katolikus plébániatemplommá, szerencsére a jellegzetes díszítéseket és a Korán-feliratokat ma is megnézhetjük. Siklóson Malkucs bég dzsámijának helyreállítása olyan sikeresen valósult meg, hogy 1993-ban elnyerte az Europa Nostra-díjat.

Rejtett török szépségek Magyarországon

Egyedülálló minaretek

Érden Hamza bég 23 méteres karcsú imatornya, Egerben a 40 méter magas Kethüda mináré maradt árván. Utóbbi az Oszmán Birodalom legészakibb minaretje címével dicsekedhet, 97 lépcső vezet fel az erkélyére.

Az egri Kethüda mináré
Az egri Kethüda mináré

Türbék, a muszlim mauzóleumok

Neves halottaikat a törökök türbékben helyezték végső nyugalomra. Ilyen különleges épületet találunk a pécsi Rókusdombon, ahol az egykori orvos vagy jövendőmondó Idrisz baba érintetlen holtteste fekszik, vagy a budapesti Rózsadombon, ahol a Rózsák atyja, Gül baba alussza örök álmát. Mindkettő ma is neves zarándokhely.

Gül Baba síremléke
Gül Baba síremléke

Katonai és középületek

Kevésbé ismert, hogy vallási épületeken és fürdőkön kívül maradt még néhány építmény a hódoltság korából. Ilyen például a szabadbattyáni és a dunaföldvári katonai torony vagy a Korán-iskola Szigetváron (utóbbi esetében megoszlanak a vélemények, egyesek szerint ugyanis az épületben karavánszeráj, azaz vendégfogadó működött).

Szigetvári Korán-iskola
A szigetvári Korán-iskola

Törökfürdők

Az iszlám kultúrában nagy jelentőségű a fürdés és a tisztálkodás, imádkozás előtt rituális mosakodást írnak elő, és bizonyos események után kötelezővé válik a test teljes megtisztítása is. Hazánkban számos helyen épült törökfürdő, többek között Pécsett, Székesfehérvárott, Esztergomban és Egerben találunk romokat, a hat egykori budai törökfürdőből pedig négy még mindig gyógyfürdőként működik, és műemlékvédelem alatt áll (Király Gyógyfürdő, Rudas Gyógyfürdő, Irgalmasok Veli Bej Fürdője, Rác Gyógyfürdő – jogi viták miatt utóbbi sajnos zárva). Egerben pedig Arnaut Pasa Fürdője várja az érdeklődőket, ahol a hónap 3. csütörtökjén, a megtisztulási napon még azt is elmesélik és bemutatják, hogyan zajlottak a hagyományos török rituálék.

Rudas Gyógyfürdő (Fotó: Getty Images)
Rudas Gyógyfürdő (Fotó: Getty Images)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top