Utazás

Jövőre tényleg megszűnik a roamingdíj

Eltörli az unión belüli roamingot az Európai Bizottság, legújabb javaslata szerint 2017 júniusától egyszerűen megszűnik a roamingdíj az uniós ügyfeleknek az unió területén.

Új javaslattal állt elő az Európai Bizottság az uniós roamingdíjak megszűntetésével kapcsolatban, miután szeptember elején tett javaslatukat kénytelenek voltak visszavonni a számos kritika miatt. Az új javaslat nem csak 90 napra adna roamingmentességet, hanem teljesen el is törölné azt az Európai Unió területén. Megadná a lehetőséget a szolgáltatóknak arra, hogy kiszűrjék és pótdíjazzák a rendszeren nyerészkedőket.

A roaming megszűnése a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy egyetlen uniós polgárnak sem kell többet fizetnie külföldi mobilhasználat esetén, időkorlát alkalmazása nélkül, minden szolgáltatónak az otthoni díjazást kell biztosítania minden felhasználó számára.

A szolgáltatóknak lehetőségük lesz arra, hogy mobilhasználati minták alapján ellenőrizzék, a fogyasztók biztosan nem élnek-e vissza a más uniós országokban vásárolt olcsóbb SIM-kártyák használatával. Ezzel azt az esetet is el szeretné kerülni a bizottság, hogy egy olcsóbb mobilszolgáltatást nyújtó országban vásárolt SIM-kártyát egy drágább tarifával dolgozó országban értékesítsenek.

Az uniós roamingdíjak megszűnésének időpontja 2017. június 15.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top