Utazás

Ketten alig bírták el, akkora pontyot fogtak

Ráadásul a jelek szerint a gigapontyot már nem először fogták ki a Balatonból. A horgászverseny rekord méretű halát korábban már visszadobták, aztán most ismét, immáron harmadszorra akadt horogra. A horgászok úgy gondolták, ideje nevet adni a halnak. Úgy tűnik, Töves Lelle nem tanul az esetből, vagy tudja, hogy úgyis megint visszadobják...

A halat még tavaly április végén az első Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa (IBCC) versenyének zárónapján akasztotta horgára Tulipán Tibor Révfülöpön. A Balatonból kifogott gigaponty akkor 23,60 kilogrammot nyomott, a horgász pedig megnyerte fogásával a versenyt. A verseny után a fotókat jobban szemügyre vették, és azt találták, ugyanezt a halat 2014 májusában egyszer már kihorgászták a Balatonból Lellén, akkor 22,50 kilós súllyal. Mint a hal első igazolt horogra kerítőjét, megkérték a horgászt, keresztelje el a pontyot, amely így a Töves Lelle nevet kapta. A vezetéknév a formájára, az utóneve pedig a fogás helyére utal.

Hogyan azonosították? Nos, a ponty különös és egyedi ismertetőjellel rendelkezik: teste jobb oldalán a kopoltyúfedő mellett egy ötös pikkelycsavar látható.

A nem mindennapi történet a minap hajnalban folytatódott. A hal, úgy tűnik, nem fér a bőrébe, mert harmadszorra is horogra akadt, ezúttal egy másik horgász, Németh Valter fogta ki Töves Lellét. A hal már akkorára nőtt, hogy társa, Szeli Norbert segítségével ketten tudták csak a szákba terelni. A két horgászt a halgazdálkodási társaság – a fogásért és a rendkívül kíméletes bánásmódért – elismerése jeléül megajándékozta egy jövő évi egyhetes behúzós horgászati lehetőséggel. Az a szerencsés horgász pedig, aki ismét kifogja, aztán pedig visszaengedi a Balatonba Töves Lellét, éves balatoni területi jegyet nyer. Hát, nem megéri?

(Sonline)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top