Utazás

Hazánk felé közelít az erdők rettegett ellensége

A kártevő már az osztrák erdőket pusztítja. Durván károsítja a faanyagot, ezért mindent meg kell tenni a megtelepedése ellen. Magyarországon egyelőre nem észlelték, ennek ellenére sajnos számolnunk kell vele.

Fekete kitinpáncél fehér pöttyökkel, hosszú fekete csáp fehér csíkokkal – így néz ki az ázsiai hosszú csápú cincér. A rovar egész erdőket képes kipusztítani, és már Ausztriában is megjelent – hangzott el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Fehéroroszországban rendezett konferenciáján.

A konferencia összehívásának legfőbb célja olyan együttműködés kialakítása, mellyel együttesen védekezhetnek az új és egyre agresszívebben támadó fajok terjedése ellen. Az egyik ilyen faj éppen az ázsiai hosszú csápú cincér. A rovar Kelet-Ázsiában honos, de már Európában is megjelent. Magyarországra még nem jutott el, de Ausztriában már észlelték. A rovar durván károsítja a faanyagot, megtelepedése ellen komoly lépéseket kell tenni. Nagyon fontos, hogy figyeljék a Magyarországra érkező problémás szállítmányokat, vegyenek mintákat, és küldjék azokat ellenőrzésre.

Az erdőket pusztító cincérek egyik példánya
Az erdőket pusztító cincérek egyik példánya

(Inforádió)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top