Utazás

Évszázados titkokat őriznek a világítótornyok

Manapság csak villogó épületekként tekintünk rájuk, amelyek fényében elgyönyörködünk esténként, pedig egyes világítótornyok különös és hátborzongató titkokat őriznek a múltból szerte a világon.

A torony, ahová a szultán lányát zárták

A Kiz Kulesi, avagy a “Szűz Tornya”-ként ismert világítótorony Törökországban, Isztambulban található. A Boszporusz partjánál épült egy külön kis szigetre, ahonnan az egész környék jól látható. A legenda szerint egy szultán építtette a csodaszép tornyot, de eredetileg nem azért, hogy a hajózásban segítsen a tengerészeknek. A nehézkesen megközelíthető épület funkciója anno az volt, hogy megvédje az uralkodó lányát a csatározások közepette, ezért oda záratta be őt. Ma már a torony nyitva áll az érdeklődők előtt, a látogatókat a gyönyörű tájkép mellett étterem is várja a helyszínen.

Különös épület, ahol szellem és rosszullét várja a látogatókat

Bár a walesi Talacre-ben lévő Point of Ayr világítótorony már 1776 óta áll a jelenlegi helyén, manapság nem örvend akkora népszerűségnek, mivel az odalátogató turistákat rendszerint valamiféle megmagyarázhatatlan rosszullét fogja el. Többen látni véltek egy szellemet is, a helyiek szerint egy régi toronyőr lelke bolyong ott. Hogy a látogatók számát újra növeljék, a tulajdonosok egy hátborzongató szobrot készíttettek a legendás toronyőrről, amely a szél hatására különös, ijesztő hangokat ad, de úgy tűnik, hogy a turistalátványosságnak szánt alkotás inkább csak még inkább megrémiszti az embereket.

Évszázados titkokat őriznek a világítótornyok

A világítótorony, ahol meg is szállhatnak a kalandvágyók

Az egyesült államokbeli Pigeon Point Lighthouse-t 1870-ben építették, hogy az óceánon közlekedő hajók eljussanak Kalifornia partjaiig. Manapság itt működik a parti őrség, de kihasználják a hely adta különleges adottságokat is. Mivel a torony nagyon közel van az egyik legforgalmasabb autópályához, ezért sokan látogatják ezt a gyönyörű építményt. Hogy a turisták számára egyedivé varázsolják, leleményes módon egy kis panziót is nyitottak benne, így gyönyörű és páratlan környezetben pihenhetnek meg az arrafelé utazók.

Évszázados titkokat őriznek a világítótornyok

A régi templom tornya, amelyet nem pusztított el a tűz sem

A Hollandiában lévő kis város, Westkapelle egyik legnevezetesebb építménye a ma már önmagában ácsorgó világítótorony, amelyet eredetileg 1470-ben építettek. Különös építmény ez, hiszen a torony eredetileg a mellette fekvő templom része volt, és akkor még nem is világítótoronyként üzemelt. Adottságai miatt azonban úgy gondolták, hogy alkalmas lehet a tengeri közlekedés segítésére is, ezért nagyjából 350 évvel később, 1817-ben átépítették világítótoronnyá. Mivel a templomot néhány évvel később tűz pusztította el, mára már csak ez a torony látható, amelyen nem fogott sem a tűz, sem az idő vasfoga.

Tragédia adta az ötletet a világ legszebb világítótornyához

Az Írországban, Donegalban található Fanad Head Lighthouse-ta világ legszebb világítótornyának kiáltották ki, hiszen a Fanad-félsziget keleti partja páratlan látványt nyújt. Nemcsak a hatalmas víztömeget, hanem a vízi élővilág egy részét is rendszeresen látni innen, köztük bálnákat, delfineket és óriás teknősöket. A torony fénye több mint húsz kilométerre is ellátszik, nem véletlenül. Az 1817-ben elkészült épületet ugyanis egy tragédia ihlette. Miután az 1800-as évek elején a HMS Saldanha nevű hajó elsüllyedt a part közelében, szükségét látták egy hatalmas világítótorony megépítésének, amely még a mai napig is működik.

Évszázados titkokat őriznek a világítótornyok

A torony, ahol meggyilkoltak lelkei járnak

A floridai St. Augustine-világítótornyot eredetileg az 1600-as években építették spanyol telepesek, de az építményt lebontották, és pár száz méterrel arrébb újat építettek az 1800-as évek elején. Erre az első torony szinte vérfagyasztó története miatt volt szükség: ugyanis többen lelték halálukat megmagyarázhatatlanul. A gondnok például egyszerűen lezuhant a mélybe és szörnyethalt. Később három kislányt is megfojtva találtak a toronyban. A környékbeliek szerint a halottak szellemei a mai napig ott kísértenek. A régi gondnoki házban ma már turisták szállhatnak meg, közülük azonban többen szellemeket véltek sétálgatni éjszakánként a házban és a toronyban, és ijesztő hangokat hallanak, ezért még az új építmény sem túl népszerű.

Évszázados titkokat őriznek a világítótornyok

A világítótorony, ahonnan rejtélyes módon nyoma veszett mindenkinek

Hátborzongató történet él a Skóciában található Eilean Mor-sziget világítótornyáról már több, mint száz éve. 1899 decemberében adták át az építményt, ahová három férfit küldtek, hogy lakjanak ott az elhagyatott szigeten, és üzemeltessék a világítótornyot. Egy éven át gond nélkül meg is tették ezt, azonban 1900. december 15-én mindhármuknak nyoma veszett. A rejtély a mai napig sem oldódott meg. A nyomozás során megmagyarázhatatlan bejegyzésekre és érthetetlen történésekre bukkantak a naplójukban. A három férfi ugyanis pár nappal az eltűnésük előtt óriási viharról számolt be a mindennapos feljegyzésükben, pedig akkor éppen szélcsend és napsütés volt arrafelé. Utolsó írásuk szerint imádkoztak és sírtak, és valamiféle hajó alakú járművet láttak, amelynek ablakai világítottak, pedig aznap egyetlen hajó sem járt arra. Sem az eltűnt férfiakat, sem a holttestüket nem találták meg, 116 évvel ezelőtt örökre eltűntek, különös történetükre csak a ma is ott álló világítótorony emlékeztet.

Évszázados titkokat őriznek a világítótornyok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top