Utazás

Barlangoljuk végig a világot!

Keveseknek jut eszébe a nyári napsütésben barlangászni, pedig megéri, hiszen hihetetlen élményekben lehet részünk a föld alatt. Összegyűjtöttük a világ 11 legkülönlegesebb barlangját, köztük a legnagyobbat, a legmélyebbet és a legveszélyesebbet.

A világ legnagyobb barlangja

A Vietnamban található Hang Son Doong a legnagyobb ismert barlang a világon. Több kamrából áll, amelyek közül a leghosszabb öt kilométeres, 200 méter mély és 150 méter széles, azaz akár egy felhőkarcoló is elférne itt. A barlang egy részében utat vájt magának a dzsungel és a víz, így zöld környezetben, vagy éppen vízesésben barangolhatunk a mélyben.

Barlangoljuk végig a világot!

Barlangvasút visz a cseppkövek közé

Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja a Szlovéniában található Postojnai-barlang. Már az odaút is különleges, az érdeklődőket ugyanis barlangvasút viszi le a föld alá. A hatalmas, különös formájú cseppkövek impozáns látványt nyújtanak, az embert szinte megrettenti a természet ereje.

Mesebeli világ a márványbarlangban

Dél-Amerika egyik legnagyobb édesvízi tavában, a chilei General Carrerában található az a világhírű márványbarlang, amelynek falait a víz formálta az idők során. A víz által kivájt alagutakon csónakkal lehet bemerészkedni a barlangba, ahol egy kékbe borult, mesebeli világ tárul a látogatók elé.

A világ egyik legszebbjének kikiáltott barlangja

Az izraeli Avshalom-barlang a Júdeai-hegység nyugati lejtőjén található. A szakértők szerint már 25 millió éves és a világ 10 legszebb barlangjának egyike. A cseppkövek különleges alakokban képződtek, és a mai napig formálódnak, olykor szőlőfürtre vagy kagylóra emlékeztetve, a különleges megvilágítás pedig csak fokozza a páratlan élményt.

Barlangoljuk végig a világot!

A barlang, amelynek hangja van

A skóciai Fingal-barlangot a tenger vájta a vulkanikus eredetű bazaltba. A különleges képződmények, a bazaltorgonák közt kialakult üregekben felerősödő, visszhangzó hullámverés hangja számos zeneszerzőt megihletett, köztük Mendelssohnt is.

Barlangtemplom a mélyben

Az egyik legősibb barlang a 400 millió éves Batu Caves Malajziában, Kuala Lumpurtól nem messze. A mészkőbarlang mára az egyik legnépszerűbb hindu szentéllyé vált Indiában. A barlangban ennek megfelelően közel száz évvel ezelőtt templomot alakítottak ki, amelynek hatalmas, boltíves mennyezete nagy látványosság.

Megnézem
Összes kép (1)

Jégbarlanggá vált lagúna

Az izlandi Skaftafellben található jégbarlangnak tulajdonképpen egy megfagyott lagúna a Svínafellsjökull-gleccser mellett. Évszázadokon át folyt lefelé a víz az Öraefajökull vulkán lejtőin, a gleccser pedig szépen-lassan tömör jéggé alakult. A barlang csodálatos kék fényben pompázik, olyan, mintha a víz a fejünkre folyna.

Barlangoljuk végig a világot!

A világ egyik legveszélyesebb barlangja

A mexikói Cueva de los Cristales elnevezésű kristálybarlang csodálatos, gipszkristályos képződményei akkor kerültek elő, amikor bányát nyitottak a területen, és a vizet kiszivattyúzták a sokáig víz alatt lévő barlangból. Azonban akkora itt a páratartalom és a hőmérséklet, hogy csak speciális öltözetben lehet megközelíteni, így turisták nem látogathatják.

Barlangoljuk végig a világot!

A világító barlang

Az új-zélandi Waitomo-barlang egyedülálló a világon, mivel arról híres, hogy az itt élő szentjánosbogarak lárvái bevilágítják az egész, háromszintes barlangot. A turisták csónakon tudják végigbarangolni a mészkőképződményt, amelynek mennyezete a sok kis világító kékségtől olyan, mint a csillagos ég.

Barlangoljuk végig a világot!

A világ legmélyebb barlangja

A Krubera-barlang a Kaukázus nyugati vonulatában, az Arabika hegy mélyén húzódik. Csak a legbátrabbaknak ajánlott a megtekintése, és nekik is csak nagy tapasztalattal és speciális felszereléssel, ugyanis több mint kétezer méterével ez a legmélyebb barlang a világon. Ráadásul a barlangászást meredek sziklafalak, szűk járatok és jéghideg vízzuhatagok nehezítik.

Közép-Európa legnagyobb barlangrendszere

Az Aggteleki-cseppkőbarlang világhírű képződmény, a világörökség részévé nyilvánították. A fehér, vörös, narancs és citromsárga színben pompázó cseppkövek varázslatos látványt nyújtanak. A hatalmas sziklacsarnokok és különleges cseppkőalakzatok mesebeli hangulatot teremtenek.

 Olvass még barlangokról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top