Utazás

10 csoda, amit csak Norvégiában láthatsz

Évtizedekkel ezelőtt azt hallottam egy svédtől, hogy Európában a legjobb ország Svédország, de a legszebb Norvégia. Itt van a leghosszabb tengerpart (53 ezer kilométer), a legmélyebb tenger alatti és a leghosszabb közúti alagút, valamint a világ legnagyobb mélytengeri korallzátonya!

A híres-nevezetes norvég fjordok

A fjord bizony nemcsak Norvégiában létezik, valamiért mégis azonnal erre a tájékra gondolunk, ha hallunk róla. Nem is alaptalanul, hiszen maga a szó is norvég: olyan keskeny tengeröblöt jelent, melyet meredek sziklafalak vesznek körül, és összeköttetésben áll a nyílt tengerrel. Jócskán jutott belőle az országnak, sőt a legmélyebbek és leghosszabbak listáján is dobogós helyezést sikerült kiérdemelni (a Sognefjord 203 kilométer hosszú és 1308 méter mély).

Norvégia 10 csodája

Lenyűgöző sziklák

A gyönyörű fjordok szép időben a legjobban a 600-1200 méter magasban található világhírű sziklatömbökről és sziklaalakzatokról csodálhatók meg. Ilyen például a Lysefjorden fölé magasodó meredek Preikestolen (Szószék szikla) vagy a Kjeragbolten, egy sziklahasadékba ékelődött több tonnás kő, amelyen a turisták szabadon sétálgathatnak, s egyben a bázisugrók legálisan használható, kedvenc helye. Mégsem ezek a különleges helyek vezetik a népszerűségi listát, hanem a keskeny Trolltunga (Trollnyelv), ami vízszintesen nyúlik ki a Ringedalsvatnet-tó vize fölé 20 méter hosszan – méghozzá 700 méteres magasságban.

Európa legmélyebb tava

A Hornindalsvatnet-tavat tartják kontinensünk legmélyebb állóvizének, a hivatalos adatok szerint 514 méteres a vízmélység. A 22 kilométer hosszú Hornindalsvatnet az ország középső részében található.

Éjféli nap

Bár ez a jelenség Földünk számos pontján elérhető, Norvégia azzal dicsekedhet, hogy itt tartanak a leghosszabb ideig megszakítás nélkül a fehér éjszakák: 76 végtelen napon keresztül!

Norvégia 10 csodája

A kontinens legtisztább fővárosa és legdrágább városa

Mindkét címet Oslo nyerte el, és bizony azt is elmondhatjuk, hogy a tisztaság és a magas árszínvonal az egész országra igaz. A főváros lakossága alig haladja meg a 600 ezret, a tömegközlekedés nagy részét a föld alatt bonyolítják le, sok pénzt és energiát áldoznak a környezetvédelemre.

Norvégia 10 csodája

Északi fény

Az aurora borealis az egyik legszebb természeti jelenség, káprázatos színű fényekkel ragyogja be a sötét égboltot, főként az északi sarkkörtől északra figyelhető meg jól. Norvégiát nemes egyszerűséggel a sarki fény otthonának hívják, úgy tartják, itt a legszebb az északi fény, mert a környezetvédelem miatt itt a legkiválóbb a levegő tisztasága

Mesebeli lények, akik létezésében sokan még hisznek

Írországot a közhiedelem szerint a tündérek és a koboldok népesítik be, Norvégiát pedig a trollok. Ezek a vikingektől származó kis figurák lépten-nyomon felbukkannak az országban, hol szobrok formájában, hol útjelző táblákon. A leghíresebb panorámautat is róluk nevezték el, ez a Trollok útja (Trollstigen). A hat kilométer hosszú szerpentinúton 11 hajtűkanyar található 930 méteres magasságban.

Norvégia 10 csodája

Lenyűgöző fatemplomok

Az Európa legritkább műemlékei közé tartozó dongatemplomokból egykor ezernél is több létezhetett, mára csupán 30 maradt fenn. A 12. századból származó fatemplomok között találunk egészen kicsit (mindössze 4 méter széleset és 6 méter magasat) és 40 méter fölötti épületeket is. A legnagyobb gondot napjainkban is az állagmegóvás jelenti.

Norvégia 10 csodája

Fűtetős házak

Izlandon, a Feröer-szigeteken és Norvégiában találkozhatunk olyan házakkal, melynek a tetejét benőtte a fű. A zöldtetők ősi változatát kezdettől fogva két okból használták: a hőszigetelés és a hangszigetelés miatt. Ugyanakkor a nagyon szeles vidékeken megóvott attól is, hogy a szél elvigye a tetőt. Az Oslo múzeumszigetén található skanzenben több ilyen épületet is megcsodálhatunk.

A világ egyik legveszélyesebb útja

Legalábbis sokan annak tartják a híres Atlanti-óceáni utat Norvégiában, amely 8 kilométeren keresztül vezet részben lakott szigeteken és sziklaképződményeken át. A 6 és fél méter szélességű Atlanterhavsveien emelkedési szöge maximum nyolc fokos, több gát, viadukt és nyolc híd található rajta, és több pontján átcsapnak a tenger hullámai. A megépítés 12 évbe telt.

Norvégia 10 csodája

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top