Utazás

Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött

Brazília második legnagyobb városában újra karneváli hangulat uralkodik: világraszóló megnyitó ünnepséggel megkezdődött a XXXI. nyári olimpiai játékok, melyet a nyári paralimpiai játékok követnek. Rio de Janeiro az első dél-amerikai város, ahol ilyen nagyszabású sportesemény zajlik. Hallottunk a finanszírozási nehézségekről, a problémás olimpiai faluról, a szennyezett vízről. Most azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy az izgalmas versengések mellett mi az, amit semmiképpen nem lehet kihagyni, ha Rióban jár az ember.

A Megváltó Krisztus szobra

Nem csupán a város és az állam jelképének tartják, de a világon ez a legismertebb Krisztus-szobor, és egyedüli 20. századi építményként került be a világ hét csodája közé. A Tijuca Erdei Nemzeti Parkban áll a 700 méter magas Corcovado-hegyen az art deco szobor, melyet a lengyel és francia származású szobrász, Paul Landowski tervezett, Heitor da Silva Costa brazil és Albert Caquot francia mérnök épített. 1922 és 1931 között készült el a brazil katolikusok adományaiból. 220 lépcső vezet fel Krisztus lábához, de a kényelmesebbek mozgólépcsővel is megtehetik az utat. A 30 méter magas, beton és zsírkő műalkotás 700 tonnát nyom (a 8 méter magas talapzat, amely egy kápolnát rejt magában még 300 tonna), autóval, busszal, fogaskerekűvel és gyalog közelíthető meg, évente kétmillióan keresik fel. Ez a szám nemsokára minden bizonnyal megdől.

Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött

Copacabana Beach

A 4 kilométer hosszan elnyúló, fekete-fehér kövekből álló híres copacabanai sétányt 1930-ban hozták létre. Hullámszerű érzést kelt a szemlélőben. Amint felkel a nap, a mintegy száz méter széles homokos strandot kocogók és jógázók lepik el, alkonyatkor pedig itt rúgják a bőrt a futball szerelmesei (nem egy nagy focisztár pályafutása kezdődött itt el). A város szívében lévő homokos tengerpart mellett párhuzamosan meghúzódó kisebb utcák évszázados épületeket, előkelő szállodákat és hangulatos éttermeket és kávézókat rejtenek. A híres Copacabana Palace az 1933-ban forgatott filmben is szerepelt, és azóta is filmsztárok kedvenc helye.

Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött

Botanikus Kert (Jardim Botanico)

A Rodrigo de Freitas Lagúna (melyet parkok és sportklubok vesznek körbe, és gyakran zajlanak regatta versenyek a vizén) nyugati oldalán található Rio egyik legfőbb nevezetessége, az 1800-as évek elején létrehozott, a világ több mint 7000 növényfaját összegyűjtő Botanikus Kert. A varázslatos természeti környezetben megcsodálhatjuk az Amazonas (a világ leghosszabb folyója!) vidékének különlegességeit, köztük a méltán híres tavirózsákat is egy japánkert víztükrében, gyönyörködhetünk 600 orchideafajban, sétálhatunk óriásra nőtt pálmafák, művészi szobrok és szökőkutak között. Einstein életének egyik legnagyobb élményeként tartotta számon itteni látogatását.

Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött

Cukorsüveg-hegy

75 férőhelyes, drótkötélpályán közlekedő üvegkabin visz fel a város jelképe, a 394 méter magas gránittömb, a híres Cukorsüveg-hegy tetejére. A lélegzetelállító utazás alatt madártávlatból felejthetetlen kilátás nyílik Rio összes nevezetességére.

Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött

Maracana Stadion

Mivel a foci messze a legnépszerűbb és legfontosabb sport Brazíliában, ez a stadion egykor a világ legtöbb nézőt befogadó sportlétesítménye volt: egyszerre 200 ezren nézhettek itt meccseket, amikor 1950-ben megnyitotta kapuit. Ma már ez a szám lecsökkent 80 ezerre a biztonsági előírások szigorú betartása érdekében, valamint azért, mert minden néző számára ülőhelyet akartak biztosítani a 2014-es futball-világbajnokságra készülődve. Jelenlegi méreteivel Dél-Amerika legnagyobb stadionja.

Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött

Selaron-lépcső

1990-ben egy chilei származású művész a háza előtti hosszú lépcsősort elkezdte csempével, kerámiával és tükördarabokkal mozaikszerűen díszíteni főként a brazil zászló színeit (kék, zöld és sárga) használva. A műalkotást köszönetül szánta választott hazájának. A 125 méter magas, 250 lépcsőből álló építményhez Jorge Selaron építkezésekről gyűjtögette a díszítőanyagot, később olyan híressé vált az alkotás, hogy a turisták ajándékba hoztak magukkal otthonról egy-egy darabot. Ma már több mint 60 országból származó burkolati elem díszíti az egyedülálló lépcsősort, 2013-ban munka közben itt érte a halál a nagylelkű művészt.

Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött

Szent Sebestyén Székesegyház (Catedral de São Sebastião)

1964 és 1979 között épült Edgar Fonseca tervei alapján az Új Katedrális, Rio modern székesegyháza, amelyhez a tervező az ihletet a maja piramisok értelmezéséből merítette. A 96 méter magas belső térrel rendelkező épület 4 nagy, 64 méter magas üvegablaka gondoskodik a természetes nappali megvilágításról, míg az 5000 férőhellyel büszkélkedő katedrálist éjszakára belülről világítják ki, állítólag felejthetetlen látvány.

Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött

Tijuca Nemzeti Park

A 3300 hektáros Tijuca Erdőség a legnagyobb területű, városban található erdő, amelyet megóvtak a kávéültetvények miatti pusztulástól. Őshonos fajok élnek itt, többek között a brazil mosómedve, a kapucinus majmok, a sólymok és a ragyogó kék pillangók otthona. A nemzeti parkban több festői vízesést is találunk, látványos hegyeket (a bátrabbak megmászhatják többek között a legmagasabb csúcsot, a Pico da Tijucát, ahonnan kilátás nyílik a Guanabara-öbölre), de ellátogathatunk a Mayrink Kápolnába is, amelyet a híres brazil festő, Cândido Portinari freskói díszítenek.

Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött

Szamba és koktélok – Lapa-negyed

Semmiképpen nem szabad Rióból hazatérni úgy, hogy nem kóstolunk meg egy brazil koktélspecialitást, vagy nem érezzük néhány percre a szamba lüktetését és hangulatát! A pezsgő éjszakai életéről ismert Lapa egykor piros lámpás negyed volt, az 1800-as években épült házak nagy része ma étterem és bár, ahol a brazil konyha legfinomabb fogásait kóstolhatjuk meg a cukornádból és lime-ból készült nemzeti ital, a Caipirinha-koktél kíséretében, miközben szambatáncosok szórakoztatnak minket, de ha kedvünk van, akár magunk is táncra perdülhetünk!

Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött

Olvass még Rióról és az olimpiáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top