Utazás

Víz alatti, lebegő alagutakat építenének

Elképesztő mérnöki bravúrt terveznek a norvégok

Norvégia gyönyörű ország, a világ egyik leghosszabb tengerpartjával, köszönhetően a szárazföldbe mélyen benyúló rengeteg fjordnak. Van azonban ennek árnyoldala is: sok helyütt csak kompokkal megoldható a közlekedés, ami jelentősen lelassítja a haladást.

Kristiansand és Trondheim városai között például hét alkalommal kell kompra szállni az autóval – hidakat ezekre a helyekre nem lehet építeni –, ami miatt 21 gyötrelmes óráig tart az út. Ezeket a kompjáratokat váltanák ki olyan speciális alagutakkal, melyeket leginkább a vízben lebegő csövekhez lehetne hasonlítani.

Minden alagút két párhuzamos csőből állna, melyekben egymással szemben haladna a forgalom. Az alagutakat több mint egy kilométer hosszú betoncsövekből raknák össze, és az egészet a víz felszínén lebegő hatalmas pontonokhoz rögzítenék, így az alagút lebegne a vízben, mintegy 20–30 méter mélyen. A pontonok elég távol lennének egymástól ahhoz, hogy a hajóközlekedést ne akadályozzák.

Az ötlet kiváló, az ára viszont elrettentő. A Kristiansand és Trondheim közötti alagutak megépítésének költségét mintegy 25 milliárd dollárra teszik. Az útidő viszont a felére csökkenne a két város között, és a tájat sem csúfítanák el műtárgyakkal. Mindenesetre a norvégok elég elszántak, valószínűleg a közeljövőben elkezdődik az építkezés.

Elképesztő mérnöki bravúrt terveznek a norvégok
Elképesztő mérnöki bravúrt terveznek a norvégok
Elképesztő mérnöki bravúrt terveznek a norvégok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top