Utazás

5 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt autóval nyaralni indulsz

Júliusban több százezren indulnak nyaralni autóval, és gyakran több ezer kilométert is megtesznek ilyenkor. Érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, mielőtt útnak indulsz!

Biztonságosan utazni csak jó autóval lehet, de egy pici hibával is sokan elindulnak a szomszéd faluba vagy a munkahelyükre. Egy hosszabb, főleg külföldi útra azért érdemes átnézett, karbantartott autóval menni, mert így sok bonyodalmat és esetleges balesetet megúszhatunk.

1. Mindig át kell nézetni az autónkat egy hosszabb utazás előtt! Autópályán, nagyobb sebességnél sokkal komolyabb terhelésnek van kitéve az autó, mint a hétköznapokban. Mindössze pár óra, amíg átnézik a kocsit a szakemberek, ennyi időt szánj erre, mert életet is menthet. Érdemes közben ott maradni, és személyesen meggyőződni arról, hogy alapos volt-e az átvizsgálás. Európa szinte összes országában kötelező a tompított fények nappali használata, így a lámpákat is érdemes ellenőrizni.

2. Bár már nem kötelező, a csomagtartóban legyen izzókészlet, vontatókötél, pótkerék (ennek az állapotát utazás előtt ellenőrizni kell), defekt esetére emelő, kerékkulcs és teljesen feltöltött első és hátsó szélvédőmosó! És ami kötelező:  a forgalmi engedély, a gépjármű biztosítása, az utasok számával megegyező láthatósági mellény, az elsősegélydoboz, valamint az elakadásjelző háromszög. Európában nagyrészt megegyeznek az előírások a kötelező és ajánlott tartozékokról, de érdemes erről is előre tájékozódni.

3. Fontos a klímarendszer tisztítása és fertőtlenítése! Így a benne megtelepedő vírusok és mikrobák is elpusztulnak, és a nagy melegben nem árt, ha jól működik a kocsiban a hűtés.

Ilyen egy igazi nyaralós autó (fotó: icreatived.com)
Ilyen egy igazi nyaralós autó (fotó: icreatived.com)

4. Fontos az abroncsok állapota: figyeljünk az alábbi jelekre: életkor, kopás, légnyomás, valamint a felnik és szelepek állapota. A futómű állapotának ellenőrzése általában a szervizben megtörténik, de ha azt tapasztaljuk, hogy csökkent a stabilitás, az autó enyhén húz valamerre, ellenőrizzük a nyomást. A gumik nyomásvesztésével csökken a stabilitás és irányíthatóság, emellett növekszik a gördülési ellenállás, a fékút. A túlmelegedés is reális veszélyt jelent, és végül az abroncsok kopása sem lesz egyenletes, ezáltal élettartamuk jelentősen rövidül.

5. Mindig kössünk utasbiztosítást, mielőtt elindulunk, és nézzünk utána annak is, hogy milyen műszaki mentő cégek vannak ott, ahol nyaralni fogunk!

5 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt autóval nyaralni indulsz

Ezekre érdemes még odafigyelned nyaraláskor: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top