Utazás

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Vannak, akik idén is valamelyik szigetre akarnak utazni, mások valamiért szívesebben nyaralnak a szárazföldön. Talán attól tartanak, hogy a zárt, behatárolt miniatűr világ nevezetességei kevésnek bizonyulnak egy teljes hétre, vagy attól félnek, hogy kevés a szórakozási lehetőség. A következő listáról azonban a legkülönfélébb érdeklődésű emberek is találhatnak kedvükre valót!

Ha szeretnénk kevesebb várost és jóval több természeti szépséget látni…

Ideális sziget: Hydra, Görögország

Az Athénhoz rendkívül közel található, mindössze 64 négyzetkilométer területű Hydra már egy évszázada a legnépszerűbb görög szigetek közé tartozik. A Szaróni-szigetcsoport legnevezetesebb tagjának látnivaló közé mindössze két kolostor és egy zárda, egy vár és egy történelmi múzeum tartozik, viszont olyan páratlanul szép a természeti környezet, hogy számos filmet forgattak itt már, többek között Sophia Lorennel is egyet az ötvenes években.

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Ha olyan nevezetességet szeretnénk látni, ami kizárólag ott található meg…

Ideális sziget: Korzika, Franciaország, és Elba, Olaszország

A “Végletek szigetének” nevezik a 8700 négyzetkilométer nagyságú, Ligur-tengeren lévő szigetet, amely többek között arról nevezetes, hogy Franciaországhoz tartozik, és itt született az egyik legnagyobb hódító, Bonaparte Napoleon. Vad szurdokvölgyek, 2000 méter fölé emelkedő sziklacsúcsok, mélyzöld színű sziklamedencék, kristálytiszta hegyi patakok, vagy éppen rejtőzködő hegyi tavak, hófehér homokos, türkizkék vizű tengeröblök várják a látogatókat.

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Ha speciális helyi különlegességeket szeretnénk kóstolni, ami máshol nem kapható…

Ideális sziget: Kefalonia, Görögország

Kefalonia idilli sziget, amely nem akar turistaparadicsommá válni, ezért korlátozzák a helyi fejlesztéseket. Aki nem szereti a zsúfoltságot, de annál inkább a kényelmet és a csodás természeti környezetet, pihenésre, nyugalomra és kulináris élvezetekre vágyik, válassza bizalommal a Jón-tengeri üdülőhelyet! Itt található a híres Melissani-barlang, a Szent András-kolostor, válogathatunk a legszebb kavicsos és homokos strandok között, kipróbálhatjuk a helyi borkülönlegességet, a robolát, belekóstolhatunk a különleges mediterrán ételekbe, és kirándulhatunk a szomszédos Ithaka szigetére is.

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Ha szívesen laknánk egy nemzeti park szomszédságában…

Ideális sziget: Mljet, Horvátország

Az egyik legszebb horvát nyaralóhelynek tartják, mégis kevesen ismerik a Dalmáciában található Mljet szigetét, melynek felét foglalja el a nemzeti park. Az érintetlen, vad természet, a kristálytiszta vizű tenger és tavak tökéletes pihenési lehetőséget kínálnak, a hely ideális biciklitúrákra vagy hegymászásra is. A nagyobbik tó szigetén lévő, 12. századból származó bencés Szűz Mária-kolostort hajóval lehet megközelíteni, ahol emlékezetes kulináris élmények várnak ránk.

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Ha a legjobb helyen szeretnénk valamilyen sportot űzni…

Ideális sziget: San Domino (olasz búvárparadicsom)

Az Adriai-tengerben található olasz szigetcsoport egyik tagja, a rendkívül zöld San Domino 280 hektáron terül el, és az öt sziget egyedüli homokos strandjával dicsekedhet. Kristálytiszta víz veszi körül, ami a horgászok és a búvárok ideális menedéke.

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Ha egy vulkán kráterében támad kedved megmártózni…

Ideális sziget: Ilhéu de Vila Franca do Campo (Azori-szigetek, Portugália)

Bár az Atlanti-óceánon található szigetcsoport tagja, mégis Európa legnyugatibb részén fekszik a Portugáliához tartozó vulkán tengervízzel megtelt kalderája, melynek olyan töredezett több helyen a pereme, hogy a hullámok átcsapnak rajta. A félkör alakú, gyönyörű korallzátony, a különleges strandélmény és a számtalan vízi sport lehetősége vonzza a látogatókat.

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Ha szigeten szeretnél nyaralni, meg nem is…

Ideális sziget: Korfu

Ha valaki nem tudja elképzelni magáról, hogy kibír egy teljes hetet bármelyik szigeten, utazzon el Korfura! Egyrészt annyi a változatosság, hogy ennyi idő alatt nem lehet megunni (csodás öblök, narancsligetek, a Durell család házai, Sissi palotája, görögkeleti templomok és kolostorok, valamint a főváros erődítménye), másrészt örök élményt jelentenek a rövid kirándulások a szomszédos szigetekre (Paxos és Antipaxos), a görög szárazföld egyik legszebb részére (Parga) és Albániába.

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Ha a bulizás, a felhőtlen kikapcsolódás a cél…

Ideális sziget: Ibiza, Spanyolország

Nemcsak buliszigetnek nevezik, hanem tengerparti homokja, hófehér, középkori hangulatú házai miatt “fehér szigetnek” is. Európa egyik legszebb turistaparadicsomának tartják, teljes területe az UNESCO világörökség része. A Baleári-szigetek harmadik legnagyobb tagja, Európa buliközpontja a fiatalok kedvencének számít, ami egyedülálló toleranciájáról híres: itt türelmesen elviselik azt is, aki részegen botrányosan viselkedik.

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Ha kedveljük a kultúrák találkozását…

Ideális hely: Ciprus

Földrajzilag Ázsiához tartozik, de 2008 óta az eurózóna tagja a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. Többek között egyiptomiak, görögök, rómaiak, velenceiek, arabok, törökök, angolok hódították meg földjét, és hagytak rajta és benne maradandó emléket. Állítólag itt született a szerelem istennője, Aphrodité, és az egyik legnagyobb nevezetesség a szikla, melynél kikelt a habokból. Hangulatos parti sétányok, nyüzsgő városok, minden igényt kielégítő strandok, várak és ókori romok teszi feledhetetlenné a szerelem szigetét.

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Ha mindenbe belekóstolnál egy kicsit…

Ideális sziget: Capri, Olaszország

Itt aztán minden földi jóban lehet részed, amiben csak szeretnéd, mert ezt a szigetet a megtestesült földi paradicsomként emlegetik. Találsz itt csodás természeti szépségeket (Kék-barlang, sziklák a tengerben, gyönyörű parkok és kertek), római kori festői romokat (Augustus és Tiberius idejéből), a Villa San Michele-t, Axel Munthe svéd orvos palotáját és kertjét, sőt megízlelheted a szigeten termő citromból készülő likőrt, a híres limoncellót, és a kézműves citromos és narancsos fehér csokoládét is.

10 sziget Európában, ahová érdemes nyaralást tervezni

Olvass még szigetekről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top