Utazás

Rejtélyes fekete folt tűnt fel a Neptun légkörében

A csillagászok nem találtak egyelőre magyarázatot arra a különös fekete örvényre, amit a Hubble űrteleszkóp fedezett föl a Neptun bolygó légkörében.

A Hubble űrteleszkóp idén május 16-án újabb különös jelenségre bukkant. Ezúttal a Neptun bolygó légkörében fedezett föl egyelőre megmagyarázhatatlannak tűnő fekete foltot, amely a csillagászok számítása szerint nagyjából akkora lehet, mint az Egyesült Államok területe.

A NASA kutatói a Hubble adatainak elemzését követően azt gyanítják, a fekete folt a Földön a hegyek fölött kialakuló örvényléshez hasonló lehet.

Az mindenesetre tisztán látszik a képekből, hogy a fekete örvényléshez világosabb színű felhők kapcsolódnak, a NASA szerint a jelenség hátterében mindenképpen metángáz képződése állhat.

A világosabb felhőket már tavaly fölfedezték, sőt amatőr csillagászok is észlelték azokat a Neptun előtt. Úgy sejtik, a rejtélyes fekete örvénylés létrejöttében mindenképpen szerepet játszanak a világos kísérő felhők.

via Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top