Utazás

Ausztria legnaposabb szeglete: a sokarcú Burgenland

Bár a határ mellett nőttem fel, nem gondoltam volna, hogy ennyiféle szuper és izgalmas programot, túrát, vízi sportot lehet kipróbálni Burgenlandban. Négy intenzív nap áll mögöttem, ami bebizonyította, hogy egy kis kikapcsolódásért, új sportok, szafaritúrák kipróbálásáért nem kell elutazni a világ végére, elég Burgenlandig.

Ausztria legkeletibb és legkisebb szövetségi tartománya Burgenland, amelynek egyharmada természetvédelmi terület. A hat természeti park közül a Fertő tavi fekszik legészakabbra, amibe az első pillantásra bele fogsz szeretni. A vidéket bejárhatod gyalogosan, kerékpárral és lóháton is. A lovaglást kihagytam, de én is nyakamba vettem Burgenlandot.

Megnézem
Összes kép (1)

Sportolj a sógoroknál

Nem kell megijedni egy 30-40 kilométeres biciklitúrától. A B20-as Lackenradweg Illmitz felé nemcsak csodaszép, az út is kiváló minőségű, így élmény a bringázás. Ráadásul Podersdorf felé egy mangalicatanyát is megnézhetsz. Ha úgy érzed, nem bírnád a tekerést, kölcsönözhetsz e-bike-ot. 

Ilyen menő és kényelmes ebikeokkal csak úgy futnak a kilométerek!
Ilyen menő és kényelmes e-bike-okkal csak úgy futnak a kilométerek!

A biciklizés mellett ne hagyd ki a 1,5-2 órás kenutúrát sem a Fertőn. Ahogy suhantunk a kenuval, a tavon épült kis tóparti házak teraszairól barátságosan integettek és köszöntek a helyiek. Remek élmény, ahol nem az evezés, mindinkább a Fertő tó élővilága, a kikötői élet és a víz közelsége foglalta le a figyelmem. 

És ha még mindig bírod szuflával, akkor irány a standup paddling. Életemben először próbáltam ki ezt a fajta vízi sportot, amihez a legideálisabb a szélcsend. Nos, azon a napon, amikor én jártam ott, viharos erejű szél fújt, így nem annyira meglepő módon, a hullámok és a szél a nyílt víz felé sodortak. Szerencsére az oktató a segítségemre sietett, pár zöld folttal és egy apró szívinfarktussal sikerült túlélnem az első standup paddlinget. 

A standup paddlinges menő csajos csapat!
A standup paddlinges menő csajos csapat!

Egy kis gasztro

Az osztrák konyha változatos, izgalmas. Észre sem vettem, de a jellegzetes ottani finomságok, a fertőzugi zöldségek függőjévé váltam. Nagyon nagy piros pont az osztrák konyhának, hogy rengeteg helyi alapanyagot, ízletes zöldség- és gyümölcsféléket használ. Az éttermek hangulatosak és kiemelkedő minőséget képviselnek. Az ételekre pedig a koronát a borok teszik fel. Nem véletlen, Burgenland a borok hazája is.

Ízelítőként nézd meg az ételekről készített galériánkat, amik nemcsak finomak voltak, de igazi remekművek is:

Megnézem
Összes kép (1)

Mit csinálhatsz még Burgenlandban?

  • Szafarizz Seewinkelben, ahol testközelbe kerülhetsz a természettel. Az egy-két órás sétán nekem is volt szerencsém megismerkedni a Neusidler See-Seewinkel Nemzeti Park élővilágával és az őshonos növényekkel. Például tudtad, hogy itt található Ausztria legnagyobb kiterjedésű szikes talaja? 
  • Méhészkedj Simon Tötschinger méhészetében. Simon fiatal méhész, aki tudja, mit csinál. Miután kiokosodtunk, hogy működik egy méhkas, még mézet is kaptunk.
    TIPP: Ha Tötschinger méhészetében jársz, feltétlenül kóstold meg a gyömbéres és a fahéjas mézet!
  • Wellness: egy jó kis szaunára, gőzfürdőre vagy egy kis fürdőzésre feltétlen szakíts időt. 
  • Borkóstolás: Burgenland középső részét a kékfrankos hazájaként is emlegetik. Dél- Burgenlandból pedig egyedülálló ásványos vörösborok származnak. Mindenképp tervezz be egy borkóstolót, nem fogod megbánni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top