Utazás

Magyarország 10 legszebb levendulás kertje

Nem kell Provence-ig utazni, hogy a lila virágtengerben sétálgatva feltöltődj. Lehet, hogy a közelben is találsz olyan levendulás kertet, ahol nemcsak nézelődni, de szüretelni is lehet.

1. Tihany

A Tihanyi-félszigeten van a leghíresebb hazai termőterület, ahol minden évben rendeznek levendulafesztivált is. Az őslevendulásban 1924-ben kezdte meg a levendulatermesztést Bittera Gyula gyógynövényszakértő Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Akkoriban ezekből a tövekből magas minőségű illóolajat lehetett kinyerni, de az idő múlásával nem gondozták őket, jó részük kivadult. 

Az őslevenduláson kívül a Belső-tó környékén vannak még levendulaültetvények, melyek már viszonylag friss telepítésűek. Ha kifáradtál a június 20-tól 26-ig tartó “szedd magad” akcióban, térj be a Levendula Házba egy teára vagy kézműves foglalkozásra. 

Magyarország 10 legszebb levendulás kertje

2. Pannonhalma

Aromaterapeuták szerint a legjobb gyógyító ereje a pannonhalmi levendulának van, ahol a Bencés Főapátság kertjében már a XVIII. század óta hagyománya van a levendula termesztésének, sőt a betakarítást ma is hagyományosan, kézzel, sarlóval végzik.

A Pannonhalmi Levendulanapokon sajnos a látogatók saját részre nem szedhetnek levendulát, és az ültetvényre is csak a Főapátság dolgozói mehetnek be.  Viszont bepillantást nyerhetünk a bencés gyógyászati hagyományokba és a lepárlás folyamatába is. A fesztivál alatt jazzkoncertek és gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat. 

Magyarország 10 legszebb levendulás kertje

 3. Dörgicse

A Balaton-felvidéki Dörgicsei Levendula Majorban négy hektáron folyik levendula-biogazdálkodás. Dr. Demján Ildikó budai fogorvosi rendelőjét hagyta háta mögött, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett álmát, és Dörgicsén 2003-ban belevágjon a levendulatermesztésbe. Mivel sem gyomirtót, sem rovarirtót nem használnak, az organikus levendulatermesztés eredményeként terápiás tisztaságú illóolajat tudnak kinyerni. 

Magyarország 10 legszebb levendulás kertje

A szépen gondozott kert belépőjeggyel látogatható, de csoportok bejelentkezése esetén van lehetőség levendulaszedésre és lepárlásra is. Különlegességként a meditációs estet és a csillaglest ajánljuk a gazdag programkínálatból.

4. Létavértes

Debrecentől nem messze van egy pici, eldugott levendulafarm, melyet A napfény illata blog szerzője fedezett fel számunkra: A tulajdonosok elmondták, hogy nagyjából 6000 tő levendulájuk van. Az időjárástól függően június 25-26 körül terveznek szedd magad akciót a francia levendulából, két hétre rá pedig az angol levendulából. Az ezzel kapcsolatos friss információért is érdemes ránézni a honlapjukra 

Fotó: C. Kiss Ilona

Fotó: C. Kiss Ilona

5. Hőgyész

Tolna megyében is találsz levendulás kertet, ahol megszedheted magad levendulával, így jövőre sem lesz gondod a molyokkal. A Levendula-farm  június 26-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt, és a levendulamezők látványán és a virág begyűjtésén kívül olyan érdekes programokat kínálnak, mint például a levendulaméz pergetése vagy az élő relaxációs zene.

Magyarország 10 legszebb levendulás kertje

6. Bakonybél

Igazán hangulatos helyre csöppenünk, ha ellátogatunk a Szent Mauriciusz Monostorba,  ahol bencés szerzetesek ápolják, gondozzák gyógynövénykertjüket és a levendulás kertjüket. Szedd magad akciót ugyan nem terveznek, de a három hektárnyi területen fekvő arborétum és a másfél hektáros, ökológiai gazdálkodással művelt gyógynövénykert vezetéssel látogatható, sőt termékkóstolóra is lehetőség van. Ráadásul a monostor tavasztól őszig várja önkéntesek segítségét koszt és kvártély ellenében.

Magyarország 10 legszebb levendulás kertje

7. Lovas

A Levendula pince a Balaton északi partján található hangulatos borászat. Itt az ízek összefonódnak a látvánnyal; a borokat kóstolgatva beszippanthatjuk a terasz előtt elterülő levendulás kert illatát, miközben gyönyörködünk a balatoni naplementében. A kertben lévő levendula a látogatók számára nem szedhető, de a tulajdonosok Pannonhalmán ezekből olajat készíttetnek, mely helyben megvásárolható.

Magyarország 10 legszebb levendulás kertje

8. Dinnyéshalom

Cegléd mellett található a Levendula Liget  ahol egy hektáros területen lassan már virágzik is a levendula. Várhatóan június 12-e környékén indítják a szüretet. Kézi metszőollóval gyűjtik be a levendulát, melyből csokrokat, koszorúkat, a lemorzsolt virágból levendulás illatpárnákat készítenek. Ide szívesen várják a látogatókat a szedd magad akcióra is.

Magyarország 10 legszebb levendulás kertje

9. Kemenessömjén

Sárvár közelében, a kemenessömjéni Levendulafarmon is korábban kezdődik a szüret; június 11-én már lehet menni levendulacsokrokat szedni. Ha a begyűjtés közben megéheznénk, megszomjaznánk, levendulaszörppel és levendulás sütivel is jóllakhatunk. A nyílt napokra Kneipp ösvény is elkészül, így fáradt lábunkat is felfrissíthetjük.

Magyarország 10 legszebb levendulás kertje

10. Zagyvaszántó

A Romhányi Balu Levendula Farm is elsők közt, június 11-én nyitja kapuit a szüretelni vágyók előtt.  A Hatvantól csupán 14 kilométerre eső levendulás látogatása regisztrációhoz kötött, amelyről részletes infó itt található: A szüretelőket levendulás kézműves termékekkel, termelői mézzel és gyermek kézműves foglalkozással várják.

Magyarország 10 legszebb levendulás kertje

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top