Utazás

Szenzációs csillagászati jelenséget láthatsz hétfőn!

11 évvel ezelőtt közelítette meg utoljára a Mars a Földet annyira, hogy szabad szemmel is tisztán láthattuk. Idén május 30-án a vörös bolygót a Hold irányában újra megcsodálhatjuk távcső nélkül is. A különös és igen ritka égi jelenséget vétek lenne kihagyni.

Kiss László csillagász szerint természetesen kézi távcsővel még szebb képet kaphatunk a vörös bolygóról, amely hétfőn csupán 76 millió kilométerre halad el sokszínű és gyönyörű Földünk mellett. Este tíz óra és éjfél között mindenképpen érdemes lesz tehát az égbolt déli-délkeleti részére pillantani. Könnyítésként eláruljuk, a Holdat ugyanebben az irányban láthatjuk majd hétfő este, a Mars vörös fénye a horizonthoz közel rajzolódik ki az égbolton.

A csillagászat kiemelt figyelmet szentel a vörös bolygónak, ahová űrhajósnőket küldene a NASA. Bár a Mars jóval kisebb méretű a Földnél, és légköre is nagyon ritka, mégis csillagrendszerünk azon tagja, amelyik a leginkább hasonlít a Földhöz. Valószínű, hogy a Mars felszínét korábban víz is borította.

“Méreteiben a Vénusz sokkal inkább hasonlít a Földhöz, mint a Mars, ugyanakkor felszíne túlságosan forró. A Marson rendkívüli a hideg, mégis a bolygót kutató Mars-szondák eredményei arra utalnak, a vörös bolygón egykor víz hullámzott, felét óceán, felét szárazföld alkotta, és a maihoz képest légköre is jóval sűrűbb volt” – magyarázta Kiss László csillagász, hozzátéve, hogy a légkör a kis gravitáció miatt lassan elszökött a bolygóról, a víz azonban a felszín alatti jégrétegben, a krioszférában megmaradt.

A Mars lakhatósága iránt élénken érdeklődik az ember, ám mivel sem megfelelő légköre, sem a kozmikus sugaraktól védő mágneses tere nincs, ez az álom egyelőre csupán a tudományos-fantasztikus filmek világában valósulhat meg.

11 éve is igen közel került a Mars a Földhöz a Hubble fotója szerint (CNN)
11 éve is igen közel került a Mars a Földhöz a Hubble fotója szerint (CNN)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top