Utazás

Sokkal nagyobb felmelegedés jöhet, mint gondolták

Nagyjából nyolc Celsius-fokkal emelkedhet a világ átlaghőmérséklete 2300-ig, ha elégetjük az összes, jelenleg ismert fosszilis tüzelőanyagot.

Durvább lehet a globális felmelegedés, mint eddig tapasztaltuk. Ha az üvegházhatást okozó egyéb gázok hatását is figyelembe veszik, akkor viszont már tíz fok az emelkedés – állítja egy kanadai kutatócsoport, amely a Nature Climate Change című folyóirat legfrissebb számában tette közzé kutatási eredményét.

A kutatók csak a jelenleg is ismert fűtőanyagkészleteket vették figyelembe, az esetleges később felfedezendő lelőhelyekkel vagy új kitermelési technológiákkal nem foglalkoztak.

A modellezéssel kapott eredmény sokkal nagyobb felmelegedést jelez előre, mint más eddigi kutatások – számol be az Inforádió.

Sokkal nagyobb felmelegedés jöhet, mint gondolták

A fölmelegedés mértéke eltérőnek ígérkezik a földrajzi fekvéstől függően. Az Északi-sarkvidéken például 17 fok emelkedést okozhat a magasabb szén-dioxid-szint 2300-ig.

A most publikált kutatás eredménye a szerzők szerint azért más, mint az eddigieké, mert minden korábbinál jobban figyelembe veszi az összes lehetséges légköri folyamatot.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top