Utazás

Hoppá! 1284 új bolygót fedezett fel a NASA

Ezzel megduplázták az eddig felfedezett és azonosított úgynevezett exobolygók, azaz Naprendszeren kívüli bolygók számát.

A NASA 2009-ben indította útjára a Kepler bolygóvadász űrteleszkopót, mely a Nap körül keringve az égbolt egy olyan szegmensét figyeli, melyen 150 ezer csillag található. Feladata annak meghatározása, hogy mennyire gyakoriak a Tejútrendszerben a csillagok lakhatósági zónájában lévő Föld-szerű bolygók.

Az űrkutatási hivatal szerint a Kepler 4302 lehetséges planétát azonosított, és 1284-ről több mint 99 százalékos valószínűséggel állítható, hogy bolygó, illetve megerősítette 984 olyan bolygónál magát a bolygó státuszt, melyet korábban más módszerrel állapítottak meg.

“Az űrteleszkópnak és a tudományos közösségnek köszönhetően ma már tudjuk, hogy több bolygó létezhet, mint csillag. Ez a tudásunk vezérli a jövőbeni missziókat, amelyek célja, hogy megtudjunk, egyedül vagyunk- e az univerzumban” – magyarázta Paul Hertz, a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top