Utazás

Ezért akár 150 ezerre is bírságolhatnak egy kerékpárost

A legtöbb kerékpáros-baleset abból következik, hogy a biciklisek nem ismerik vagy nem tartják be a KRESZ előírásait. A hatályos szabályok értelmében akár 150 ezer forintos bírságot is kiszabhat a rendőrség, ha a szabályokat megkerülve vagy nem megfelelő felszereléssel biciklizel. És a mobilozás is szigorúan tilos.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság tájékoztatása szerint az elmúlt évben balesetben 97 kerékpáros veszítette életét, és közel 3500 biciklist ért valamilyen személyi sérülés. A balesetek elkerülése érdekében a kerékpárosoknak is be kell tartaniuk a KRESZ szabályait, ugyanis a legtöbb baleset éppen azért történik, mert a biciklisek nem ismerik vagy nem figyelnek a KRESZ-re. Egy kisfiú például majdnem meghalt két nappal azután, hogy leesett a bicikliről.

A KRESZ szabályait a bicikliseknek is be kell tartaniuk

A szabályok szerint felfestett kerékpársávon vagy kijelölt kerékpárúton tekerhetsz, ahol nincs erre lehetőség, ott az úttestet fokozott figyelemmel használhatod. Járdán csak akkor közlekedhetsz, ha az úttest alkalmatlan a kerékpározásra, de akkor is csak óvatosan és figyelve a gyalogosokra. Az úttesten általánosságban lehet bringázni, de a buszsávra csak akkor hajthatsz, ha azt tábla engedélyezi.

  • A bringásokra is vonatkoznak a KRESZ sebességkorlátozásai. Lakott területen 40, azon kívül legfeljebb 50 km/órával haladhatsz, bármilyen gyors is a biciklid, utóbbi esetben kötelező a kerékpáros-bukósisak. A kijelölt kerékpárúton 30, azokon az utakon, ahol gyalogosok is járhatnak, maximum 20 km/óra a megengedett sebesség.
  • Egyirányú utcába a forgalommal szemben csak akkor hajthatsz be, ha azt tábla engedélyezi. Ebben az esetben is szigorúan az úttest jobb oldalán haladhatsz, ha kerékpársávot felfestettek, akkor pedig csak ott. Piros lámpán jelenleg tilos áthajtani kerékpárral.
  • A zebrán csak akkor élvezel elsőbbséget az autósokkal szemben, ha leszállsz a bicikliről és áttolod a másik oldalra, vagy átmenetileg gyalogosként közlekedsz.
  • Kerékpáron 16 éves kortól és csak 10 évesnél fiatalabb gyermeket kerékpárosülésben szállíthatsz.
150 ezerre bírságolhatnak, ha kerékpározás közben mobilozol

Ezért bírságolhatják keményen a kerékpárosokat

Közúti ellenőrzések alkalmával a rendőrök megállíthatnak kerékpározás közben, és ellenőrizhetik, hogy működik-e a csengőd, a két egymástól független fék rendben van-e, a biciklire felszereltél-e elöl fehér színű fénnyel, míg hátul pirossal világító lámpákat, rendelkezel-e fényvisszaverőkkel és sárga küllőprizmával az első keréken. Ha bármelyik is hiányozna a bicikliről, érdemes arról mielőbb gondoskodnod, és végiggondolni a biztonságos közlekedést, mert a bírság elérheti a 150 ezer forintot is.

Tartsd be mindenkor az irányváltoztatásra, haladásra és bekanyarodásra, elsőbbségadásra vonatkozó KRESZ-szabályokat, ugyanis ezek megsértéséért is néhány ezer forinttól akár 150 ezer forintig terjedő büntetést kaphatsz.

Szigorúan tilos

biciklin ülve kutyát sétáltatni, futtatni, elengedett kormánnyal tekerni, az autópályára felhajtani és ott közlekedni vagy biciklizés közben mobilozni – írja a Híradó.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top