Utazás

A levegőből fakaszthatsz vizet ezzel a palackkal – videó

A Fontus kivonja a vizet a levegő páratartalmából, majd tiszta ivóvizet készít belőle. Az öntöltő vizespalackot a biciklisek használják, de továbbfejlesztett változata világszerte megoldást nyújthat a vízhiánnyal küzdő régiókban.

A feltaláló, Kristof Retezár azt mondja, hogy “a Fontus a levegő páratartalmát kondenzálja. A levegőben mindig van valamennyi vízpára, még a sivatagban is. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan mindig megoldható, hogy kinyerjük a vizet a párából.”

A napenergiával működő eszköz tartalmaz egy hűtőként működő kondenzátort, ami egy sor víztaszító felülethez kapcsolódik. Ahogy a biciklire rögzített eszköz kapcsolatba lép a levegővel, és lehűl a felszíne, létrejön a kondenzáció, és a pára azonnal vízként csapódik ki, majd a palackba kerül, ami ezen a videón elég jól látható:

A Fontus optimális körülmények között fél liter vizet állíthat elő óránként, optimális körülmények alatt a 30-40 fokos hőmérsékletet és a 80-90 százalékos páratartalmat értjük. Hogy por és bogarak ne kerüljenek a szerkezetbe, Retezár egy szűrővel is ellátta, ami egyéb káros anyagokat nem dob ki. A városi típushoz viszont készül egy karbonszűrő.

A feltaláló már dolgozik egy olyan verzión is, ahol a légáramlást ventilátor biztosítja, és nem a bicikli körül keletkező ellenszél. Ezt a modellt elmaradott régiókban lehetne használni, ahol a levegő páratartalma igen magas, de nehezen lehet ivóvízhez jutni. Egy ilyen eszköz a vízhiány globális problémájára is megoldás lehet.

(via Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top