Utazás

Iszonyú bajban a Balaton

Már a balatoni hajósokat is külföldre csábítják! A kezdő matróz havi 1600, egy tapasztalt 3-4 ezer eurós fizetést kap kint. De nagy gondban lehetnek majd azok a vállalkozók is, akiknek eddig bevételt hozott a Szép-kártya – írja a Sonline.

Már nemcsak a pincér- és szakácsutánpótlás okoz egyre nagyobb problémát a Balaton partján. Új jelenség a hajósok elvándorlása. A vállalkozások szerint idén sem lesz könnyű jól képzett munkaerőt találni. A KISOSZ siófoki elnökségi ülésén a kiskereskedők és vendéglátók sokadszorra értettek egyet abban, hogy egyre nehezebb versenyezniük a külföldi munkabérekkel írja a Sonline.

Szerintük az első és legfontosabb teendő az áfacsökkentés volna, hiszen míg a konkurens országokban az ételáfa 9-12 százalék, nálunk 27.

 

Már elkezdték a munkaerő-toborzást a szezonra a balatoni vállalkozók, de úgy gondolják, a kilátások siralmasak. Magasabb bért viszont csak az adó- és járulékterhek csökkentése esetén tudnának adni.

Az elnökségi ülésen az is elhangzott, hogy nagy törés lesz, ha a kormány eltörli a Szép-kártyát. Ugyanis több balatoni egységben 30-35 százalék ma már a Szép-kártyával fizető vendégek aránya írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top