Utazás

Egyre több problémát okoznak a lakáshotelek a társasházak lakóinak

A turizmus robbanásszerű erősödésével egyre több lakáshotelt is működtetnek hazánkban. A társasházak lakástulajdonosai ugyanakkor a szabályozás hiányában semmit sem tehetnek a garázda, problémákat, károkat okozó vendégekkel szemben.

Egyre több társasházban okoz problémát a lakáshotelek szabályozatlan működése, a tulajdonosok tehetetlenek a garázda, romboló vendégekkel szemben. A Magyar Közös Képviselők Egyesülete szerint az elmúlt években robbanásszerűen emelkedett Budapesten és a turisztikai szempontból kiemelt térségek nagyobb városaiban a szobaszállodák vagy más néven lakáshotelek száma. Az egyre több vendég egyre több társasházban okoz problémát, viselkedésük sok helyütt a tulajdonosok tűrőképességének határait feszegeti. Az egyesülethez beérkezett közös képviselői és tulajdonosi panaszok leginkább a rendezetlen jogállásra vonatkoznak, hiszen a lakáshotelek működésével kapcsolatosan meglehetősen hiányos a törvényi szabályozás.

Az egyesület úgy tudja, a kereskedelmi tevékenységet folytató tulajdonosok a legtöbb esetben semmilyen szállásadáshoz kötött szabálynak nem felelnek meg, nem biztosítják a kötelező vendégregisztrálást és ellenőrizetlen a helyiségek higiéniai állapota is. A szállásra érkezőket még az alapvető együttélési szabályokra, a házirend betartására sem figyelmeztetik.

A Magyar Közös Képviselők Egyesülete szerint a társasház közös tulajdonában esett károk helyreállítási költségeinek viselése is probléma. Gyakran előfordul ugyanis, hogy mire egy társasházkezelő értesül a keletkezett károkról, az elkövetők már hazafelé utaznak. Ilyen esetben pedig a károkozók mentesülnek a kártérítés kötelezettsége alól, a helyreállítás költsége és persze az ezzel járó bosszúság a társasházi tulajdonosközösségre marad.

A Makke jogszabályi változásokat sürgetne annak érdekében, hogy társasházak maguk határozhassák meg, milyen feltételek esetén fogadják el a lakáshotelek üzemeltetését az épületekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top