Életmód

Ahol biztosan kitör a frász – a 15 leghátborzongatóbb híd a világon

Bár ezek az extrém hidak egyes esetekben jelentősen lerövidítik az utazás időtartamát és távolságát, azért lehet, hogy olykor inkább meggondolnánk, milyen egyéb verziókkal érhetnénk el úti célunkat, ha nem akarunk halálfélelmet átélni.

Borzongás az Alpokban: a Trift függőhíd

A világ egyik legrémisztőbb függőhídja a Trift híd Svájcban. A híd 170 méteres hosszúságban teszi lehetővé az átjárást az Alpok egyes részei között, alatta pedig 100 méteres mélység tátong. Bár évente húszezer turista kel át ezen az építményen, és gyönyörű kilátás nyílik róla, ettől még bizony hátborzongató ez az út.

A pánik út Amerikában: a Mackinac híd

A michigani építmény nyolc kilométer hosszú, alatta pedig szó szerint tengernyi víz terül el. Az autósok sokszor éppen a híd közepén esnek pánikba a látványtól, ahonnan aztán se előre, se hátra nem képesek tovább indulni. Ezért az utóbbi időben mentő sofőrszolgáltatást vezettek be, amelynek keretében cseresofőr érkezik a helyszínre, és átviszi a hídon az autót a megrémült vezető helyett.

Lélekvesztő Pakisztánban: a Hussaini függőhíd

Eső ránézésre egy vihar által szétmarcangolt maradványnak tűnik, pedig nem, ez maga a híd, amelyet eleve ilyennek “építettek”, 200 méter hosszúságban. Szépnek egyáltalán nem mondható, biztonságosnak pedig pláne nem. Az embernek igencsak oda kell figyelnie, hová lép, ha nem akarja magát a vízben találni, mivel elég foghíjasak a deszkák, illetve inkább nevezzük ezeket léceknek.

Halálvasút Indonéziában: a Cikurutug híd

Első hallásra biztonságosabbnak tűnik a közlekedés, ha tudjuk, hogy vonat visz át rajta, és nem kell egy kötélbe kapaszkodva gyalogosan átkelni, de jó, ha tudjuk azt is, hogy a vonat védőkorlát nélkül száguld a hatalmas mélység fölött. Ezért érdemes meggondolni kétszer is, hogy valóban felülnénk-e rá. Főleg, mert előfordult már, hogy a vonat a híd közepén kisiklott, és lezuhant az utasokkal együtt.

“Eget verő” félelem: függőhíd Kanadában

Már ránézésre is borzalmas látvány, hiába gyönyörű a kilátás, ugyanis szó szerint a fellegekben, nem sokkal a felhők alatt kell átsétálni a függőhídon egyik hegycsúcsról a másikra, mindezt pedig egy kötélbe kapaszkodva, több száz méteres szakadék felett. Ráadásul úgy, hogy az építők eléggé spóroltak a faanyaggal, és csak fél méterenként tettek egy-egy lécet, amelyre rá lehet lépni. Érdemes is kicentizni a lépéseket, ha az ember át akar érni a túloldalra.

Gigantikus vízi átkelő Kínában: a Qingdao Haiwan híd

A kissé futurisztikus építmény a világ leghosszabb víz feletti hídja, 42,5 kilométer hosszan, 35 méter szélességben ível át a Jiaozhou öböl felett. Nagyjából 30 perc alatt lehet átérni az egyik végéről a másikra, a hatsávos pályát naponta 30 ezer ember használja. A tervezők szerint állítólag a legpusztítóbb tájfunokat és földrengéseket is kibírja.

Fotó: ChinaFotoPress/Getty Images
Fotó: ChinaFotoPress/Getty Images

Olvass még hidakról!

Tánc kötélen és az idegeken: kötélhíd Nepálban

A nepáli hegyekben nem sokat teketóriáznak azzal, hogyan “hidalják” át a tátongó szakadékokat, illetve a megközelíthetetlen úti célokat. Egyszerűen csak fellógatnak egy-egy kötélhidat, akár több száz méter hosszúságban is, és mehet a menet. Egyes vállalkozó szellemű turisták is előszeretettel próbálják ki ezeket a lélekvesztőket, pedig még ránézésre sem biztonságosak.

“A Bátor ember hídja” – üveghíd Kínában

Valóban elég bátornak kell lennie annak, aki a 274 méter hosszú üvegpadlóra merészkedik. Nemcsak azért, mert az embernek hátborzongató látványban lehet része a lába alá nézve, hanem azért is, mert a híd egyszer már megrepedt, nem sokkal az átadása után. Az emberek akkor épségben lejutottak róla, és elkerülték a 180 méteres zuhanást. Ennek ellenére idén májusban egy másik üveghidat is átadnak Hunan tartományban, amely a világ leghosszabb és legmagasabb üveghídja lesz a maga 430 méteres hosszúságával és 300 méteres magasságával.

Ahol biztosan kitör a frász – A 15 leghátborzongatóbb híd a világon

A világ legnagyobbja volt egykor Amerikában: a Royal Gorge híd

A híd közel 300 méteres magasságban ível át az Arkansas folyó felett Coloradóban, ezzel pedig több mint 70 éven át birtokolta a világ legmagasabb hídja címet. A majdnem 400 méter hosszú, 5 méter széles hídnak nemcsak gyakorlati haszna van, hanem hatalmas turistalátványosság is, persze csak azoknak, akik nem tériszonyosak.

Utazás egy szál kötélen: az inka kötélhíd Peruban

Ha csak egy fotót látnánk róla, mindenre gondolnánk, csak arra nem, hogy ez egy híd, ráadásul nemcsak valami elhagyatott, az idők során megtépázott “építmény”, hanem a mai napig használatos. Bár az inka birodalomban általánosak voltak ezek a kötélhidak, és a helyiek ma is használják, manapság a legtöbb embert kitörné a frász, ha rá kellene merészkednie.

Ahol biztosan kitör a frász – A 15 leghátborzongatóbb híd a világon

Száguldás egy száll pallón – vízcsatornából készült híd Indonéziában

Jáván egy vízcsatorna szolgál a helyiek számára hídként egy hatalmas szakadék felett. A csatornára pallókat tettek, amelyeken a gyerekek mindennap nemhogy átgyalogolnak, hanem átbicikliznek, hogy hat kilométerrel lerövidítsék az utat az iskolába menet, majd hazafelé. Őrület belegondolni, hogy elég egy rossz mozdulat vagy egy kiálló fadarab, és vagy a csatornába vagy a szakadékba zuhannak.

Félelmetes látvány: a Lake Pontchartrain Causeway híd Amerikában

Az idén 60 éves, Luisiana államban található építmény volt a világ leghosszabb víz feletti hídja 2011-ig. A híd tulajdonképpen két, egymás mellett futó hídból áll, amelyek hossza egyenként 38 kilométer. Fantasztikus, de egyben rémisztő látvány is, ahogyan a hatalmas víztömeg felett fut, ha az időjárási viszonyok éppen nem kedvezőek, sokszor úgy tűnik, hogy bele a nagy semmibe.

Ahol biztosan kitör a frász – A 15 leghátborzongatóbb híd a világon

Séta 30 centiméteren: a Canopy Walk függőhidak Ghánában

A Kakum Nemzeti Parkban nemcsak nézelődhetnek az érdeklődők, hanem aktív részesei is lehetnek az őserdei kalandnak. Ugyanis ha el akarnak jutni a park egyik pontjáról a másikra, akkor bizony egy 30 cm-es deszkával felszerelt kötélhídon kell átlibbenniük 30 méteres magasságban. Ez a túra csak bevállalós turistáknak ajánlott.

Ahol biztosan kitör a frász – A 15 leghátborzongatóbb híd a világon

A világ leghosszabb hídja: a Danyang-Kunshan Grand Bridge Kínában

A híd nemcsak azért különleges, mert a maga 165 kilométeres hosszával csúcstartó a világon, hanem azért is, mert ezen az építményen vonat jár, szó szerint földön és vízen át, hogy a látvány még véletlenül se legyen unalmas.

A hurrikánok célpontja: a Hétmérföldes híd Floridában

Florida nemcsak az amerikaiak kedvelt területe, hanem a turisták egyik legnépszerűbb célpontja is. A dél-floridai szigetek – hiába is próbálnánk más útvonalat választani – autóval kizárólag egyféleképpen közelíthetők meg, méghozzá az Overseas Highway segítségével, amely több hídon át éri el őket. Az egyik leglélegzetelállítóbb a Hétmérföldes híd, amelyet nemcsak a rengeteg turista, hanem olykor a hurrikánok is tesztelnek.

Ahol biztosan kitör a frász – A 15 leghátborzongatóbb híd a világon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top