Utazás

Ezeket a turistahelyeket kerülik el a magyarok idén nyáron

A terrorfenyegetettség miatt átalakultak az utazási trendek. Egyes korábban népszerű nyaralóhelyeket, most jóval kevesebben látogatnak, más célpontok viszont népszerűbbek lettek.

 A szallas.hu online felmérést készített és az előfoglalási adataikból is egyértelműen látszik, hogy az utazók nem hagyják figyelmen kívül a terrorveszélyt, és sokan inkább biztonságosabb úti célokat választanak. Tíz megkérdezettből kilencet befolyásol és körültekintőbbé tesz a terrorfenyegetettség a nyaralási célpont kiválasztása kapcsán.

 Törökország korábban az egyik legnépszerűbb külföldi nyaralóhelynek számított a magyarok körében, de most a terrorfenyegetettség miatt jóval kevesebben választják, mint ahogy Egyiptomot, Görögországot és Tunéziát is. Az előfoglalási adatok azt mutatják, hogy ezek helyett inkább a Balatonra vagy Horvátországba mennek. 

Így változtak az utazási trendek a terrortámadások miatt

Azok körében, akik idén nyáron külföldre látogatnak, egyértelműen Horvátország a legnépszerűbb, a kérdőív minden 4. válaszadója ide tervezi nyaralását. Ezt a népszerűséget egyedül a magyar tenger képes felülmúlni, a válaszadók kétharmada ugyanis úgy nyilatkozott, hogyha vízpartra vágyik, akkor a Balatonhoz utazik. Mindez már az előfoglalásokból is látszik. “Március elején 70 százalékkal több előfoglalás érkezett Horvátországba, illetve 60 százalékkal több a Balaton környéki településekre 2015 hasonló időszakához képest, a foglalások számát tekintve ugyanakkor egyértelműen a magyar Riviéra vezet” – mondta el Szigetvári József, a szallas.hu ügyvezetője.

Így változtak az utazási trendek a terrortámadások miatt

A legnépszerűbb városok az előfoglalások számát tekintve belföldön Siófok, Balatonfüred, illetve Zamárdi, míg Horvátországban Crikvenica, Medulin és Zadar.

A kimagasló kereslet ugyanakkor az átlagárak növekedésében is lecsapódik, a horvát szálláshelyek 11, míg a balatoniak átlagosan 15 százalékkal lesznek drágábbak az idei csúcsszezonban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top