Utazás

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

Számos hely van a világon, ahol úgy érezzük, mintha gyermekkorunk tündérmeséink kelnének életre. Ezek valóban létező, elérhető helyek, és éppen úgy megközelíthetők és látogathatók, mint a többi turistacélpont, de annyira különlegesek és varázslatosak, hogy valóban a mesék birodalmában érezhetjük magunkat, ha odalátogatunk.

Sötét-erdő – Dark Hedges, Észak-Írország, Egyesült Királyság

A Sötét ösvény 200 éves, összenőtt bükkfáival, melyet a Stuart család ültetett az udvarházához vezető úton, különösen ködös időben vagy alkonyatkor alkalmas arra, hogy a mesék sűrű, sötét erdejét idézze, ahol zsiványok és rablók vagy emberevő óriások ütnek tanyát, de éppúgy meggyűlhet a baja a szegény ember legkisebb fiának itt a vasorrú bábával, mint a sánta ördöggel. Ráadásul a hely egy saját kísértetet is felmutathat: a Szürke Hölgy időnként végigsuhan a fasoron, hogy az utolsó bükkfánál nyomtalanul eltűnjön a halandók kíváncsi szeme elől. A hely annyira erőteljes és magával ragadó, hogy a Trónok harca egyik epizódjában is látható.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

Csipkerózsika kastélya – Neuschwanstein, Németország

Tündérmesék palotájának is nevezik a Füssen város melletti sziklaszirtre épített kastélyt, amely II. Lajos bajor király Richard Wagner iránti tiszteletét hivatott kifejezni (az “Új Hattyúkő” elnevezést Lohengrin, a hattyúlovag ihlette). A gótikus, bizánci és mór jegyeket ötvöző látványos épület Walt Disney-t is elbűvölte – a disneylandi Csipkerózsika-kastély így születhetett meg.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

A kis hableány szoborkertje – Cancún, Mexikó

Andersen meséjében a kis hableány leviszi a tenger fenekére a hajótörés után a hullámok között hánykolódó tárgyakat, melyek megtetszenek neki, és elhelyezi azokat kertjében. Ha a mexikói Cancún mellett lemerülünk 8 méter mélyre, az Underwater Museum (Víz Alatti Múzeum) különleges világába kerülünk. Itt találhatók ugyanis 2006 óta Jason de Caires Taylor brit származású szobrász alkotásai, amelyet körülvesz a tenger élővilága: halrajok cikáznak köztük, benövi őket a korall és az alga, s mindezt a látogatók búvárruhában csodálhatják meg.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

Mézeskalács házikó – Mézeskalács Múzeum, Pardubice, Csehország

Ha a vasorrú bába mézeskalács házikóját keressük, megtaláljuk Pardubice városában. Maga a múzeum, ahonnan egy gyermek sem távozik úgy, hogy bele ne kóstolhatna a legfinomabb mézes süteménybe, nem olyan dekoratív ugyan, mint az erdő szélén felépített látványos házacska, de megcsodálhatjuk benne Télapó szánját, Maja, a méhecske rezidenciáját, a 12 hónap tábortüzét vagy a titokzatos 13. szobát.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

Popeye-falu, Málta

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy eljutunk Málta szigetére, látogassunk el a híres Popeye tengerész lakóhelyére! Egy kis halásztelepülés, Mellieha mellett épült fel egy díszletfalu, ahol 1980-ban forgatták Robin Williams főszereplésével Popeye és élete párja, Olive történetét. A hangulatos, tengerparti falu megmaradt, csak kibővült a gyermekek örömére egy vidámparkkal is.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

Az Ezeregyéjszaka drágaköves tengerpartja – Glass Beach, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok

Bár valódi drágaköveket sajnos nem találhatunk Kaliforniában, mint az Ezeregyéjszaka hőse a tengerparton, mégis hasonló látványban lehet részünk, ha ellátogatunk a Glass Beachre. Maga a történet is varázslatos, hiszen a szemétlerakónak használt partszakaszról a víz elmosott az üvegdarabok kivételével mindent, ezeket pedig addig csiszolta, amíg ragyogni nem kezdett az egész vidék a drágakőnek látszó üvegkavicsoktól.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

Királylányok kastélya – Fecskefészek, Jalta

Ha a Széttáncolt cipellők hercegkisasszonyaira gondolunk, akik varázslat segítségével osontak ki minden éjjel, Fecskefészek kastélyát a Fekete-tenger partján (régebben Ukrajnához, ma Oroszországhoz tartozik) ideális helyszínnek találnánk a mese színhelyéül. A gyönyörű, neogótikus épületet 40 méter magas sziklaszirtre álmodta meg von Steingen báró 1911 és 1912 között, s az építkezés olyan jól sikerült, hogy a tündérpalota még egy földrengést is háborítatlanul átvészelt.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

A Szívkirálynő rózsakertje – Mária királynő rózsakertje, London, Egyesült Királyság

Emlékszünk még az Alice Csodaországban híres jelenetére, amikor a Szívkirálynő utasítására a kártyalapok buzgón festik vörösre a fehér rózsákat? Akkor érdemes ellátogatnunk a londoni Regent Parkba, ahol VIII. Henrik egykori vadászterületén gyönyörű rózsakert virul 60 ezer ritkasággal.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

A Hókirálynő palotája – Harbin, Kína

Minden télen Harbinban rendezik meg a világ legnagyobb hó- és jégszoborfesztiválját, melyen több ezer jégszobrász alkotását láthatjuk. A Kína leghidegebb településének tartott város 500 ezer négyzetméteres parkjában pagodákat, palotákat, hidakat, szentélyeket építenek fel hóból és jégből, amit esténként látványosan kivilágítanak.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

Aprajafalva – Júzcar, Spanyolország

Érdekes módon, ha a hupikék törpikék hasonlóan kék házacskáit keresed, nem Belgiumban (ahol született a történet) találod meg, hanem egy andalúziai településen, Júzcarban, Malaga közelében. Bár csak egy filmforgatás kedvéért vállalkoztak házuk átfestésére a helybéliek, a nem szűnő érdeklődés miatt elmaradt a visszafestés a turisták nagy örömére.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

Hüvelyk Panna vízililioma – Blue Lotus Water Garden, Victoria, Ausztrália

Hüvelyk Panna meséjében békák rabolják el a kislányt, és egy tó közepére viszik, egy vízililiom levelére. Ha az ausztráliai, 14 hektáron elterülő lótuszparkba tévedünk, gyermekeink könnyűszerrel beleélhetik magukat kedvenc meséjükbe. Ugyanis a hely legfőbb attrakciója a világ egyik legnagyobb tavirózsája, a Giant Amazon Lily, amely egy gyermeket is biztonsággal elbír (az eddigi legnagyobb példány levelének átmérője 1,7 m volt).

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

A sárkány barlangja – Hang Son Doong, Vietnam

A világ legnagyobb barlangjában (amelynek saját dzsungele és folyója van, és kényelmesen elférne benne egy 40 emeletes felhőkarcoló is) akár egy vagy több sárkány is éldegélhetne. Annál is inkább, mert ez az óriási, többtermes üreg csak egyik tagja egy 15 részes barlangrendszernek.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

A király fővárosa – Prága, Csehország

Lehet, hogy azért, mert egész gyermekkoromban csak a szocialista országok által kínált (csehszlovák, NDK, orosz és lengyel) mesefilmeket nézhettem, számomra a prágai Óváros tér olyan, mintha a mesebeli király (aki lánya kezét és birodalma felét kínálja annak a vitéznek, aki megmenti az országot a kegyetlen sárkánytól) fővárosa lenne. Gyönyörű paloták, lenyűgöző katedrálisok, macskaköves környező kis utcák és sikátorok – mintha a mesék világa elevenedne meg.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

A szultán palotája – Granada, Spanyolország

Ha olvasgatjuk az Ezeregyéjszaka meséit, pompás paloták, díszes szökőkutak, gyönyörű kertek elevenednek meg előttünk. Ha Granadában járunk, és olyan szerencsések vagyunk, hogy bejuthatunk az Alhambrába, egzotikusabb történet szereplőjének érezhetjük magunkat. Bár a töredéke maradt fenn a gondosan ápolt virágágyásoknak és lugasoknak, a falak egy része is leomlott már, még mindig elvarázsol bennünket az a mesevilág, amit kalifák, nagyvezírek és háremhölgyek népesítenek be.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

Hamupipőke aranyhintója – Český Krumlov, Csehország

A világ egyik legszebb kisvárosának tartott Český Krumlov kastélyában rejtőzik egy csodálatos aranyborítású hintó, melyen a pápának szállították az értékes ajándékokat. Mesebeli látvány, mintha Hamupipőkét vitte volna a bálba. De ha már táncos mulatságnál tartunk, nézzünk be az Álarcosbál-terembe, ahol életnagyságú commedia dell’arte figurák borítják a falat, hallgassunk meg egy operát a barokk színházban, vagy sétáljunk el a parkban a nyári kastélyig, ami a megtévesztésig olyan, mintha Hamupipőke itt élt volna az ő hercegével, örökkön-örökké, boldogan.

15 valóban létező hely, ahol megelevenednek a tündérmesék

Olvass még tündérmesékről!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top