Utazás

Bemutatjuk az ország legszebb sétaútját – a veszprémi Séd-patak völgye

Ha Veszprém nevezetességeit akarják felfedezni a turisták, akkor általában a Várnegyed és az állatkert felé veszik az irányt. Sokan nem is sejtik, ha megállnak néhány percre a Szent István király és Gizella királyné szobránál lévő kilátónál, hogy a vár alatt sorakozó hangulatos, girbegurba utcácskák sora elvezet az állatkerthez.

Bemutatjuk az ország…!

Van ötleted, hogy mit mutassunk be legközelebb? Van történeted az ország legszebb falusi házáról? Nálatok van az ország legszebb lépcsője? Ismered az ország legfinomabb lángosának készítőjét? Bemutassuk? Írj nekünk!

Joggal lehetnek büszkék a veszprémiek a több mint 2 kilométer hosszú, a Séd-patak partján húzódó útvonalra, melyet a gyalogosok és a kerékpárosok egyaránt használhatnak. Bár sokan úgy vélik, hogy a legjobban a kisgyermekes családok örülnek a a három játszótérrel ellátott, szépen rendbe hozott pihenőhelynek, a minden évszakban gyönyörű Séd-völgyi sétaút kiválóan alkalmas sportolásra, romantikus andalgásra, családi piknikre vagy ebéd utáni sétára.

Bemutatjuk az ország legszebb sétaútját - a veszprémi Séd-patak völgye

Amikor egy őszi reggelen elindultam a színesre festett házikók között (a belvárosból útjelző táblák mutatják a megfelelő irányt), nem is reméltem, hogy kékfestő-házat és tímárműhelyt, vízimalmot, s patakon átívelő romantikus hidakat láthatok, ahogy haladok a Margit-romok felé (Árpádházi Szent Margit ebben a kolostorban töltött néhány évet, mielőtt a Nyulak-szigetére – a jelenlegi Margitszigetre – költözött).

Bemutatjuk az ország legszebb sétaútját - a veszprémi Séd-patak völgye

Bár már régen kinőttem a gyermekjátékokból, nem kevés elismeréssel gondoltam a két tematikus játszótér, a Várostrom és a Magyar Népmesék ötletgazdáira és megvalósítóira. Az előbbi a Szerelem-szigeten kapott helyet, a másik pedig az “A part alatt…” kezdetű gyermekdal motívumaira épült.

Megnézem
Összes kép (1)

A part alatt játszótér – kattints a képre a galéria megtekintéséhez (Fotók: csaladrahangolva.blogspot.hu)

Séta közben nemcsak a mesebelinek ható házikók és a hangulatos természeti környezet, de a vár, a Szent Benedek-hegy és a viadukt is különleges látványt nyújt. Ha áthaladunk utóbbi, hivatalos nevén a Szent István völgyhíd alatt, a Betekints-völgybe jutunk, ahol többek között láthatunk egy szép dísztavat, megnézhetjük a veszprémvölgyi apácák kolostorának romjait, vagy akár a jezsuita templomot, ellátogathatunk a messze földön híres veszprémi állatkertbe, de megpihenhetünk egy kicsit a Historia Kertben is.

Bemutatjuk az ország legszebb sétaútját - a veszprémi Séd-patak völgye
Bemutatjuk az ország legszebb sétaútját - a veszprémi Séd-patak völgye

A Veszprém belvárosától légvonalban kb. 1000 méterre fekvő közösségi tér központja egy kétszintes klasszicista épület, az egykori püspöki pihenőhely. A közelben kiváló hotel, étterem és látvány-serfőzde is segít abban, hogy testünk-lelkünk jól érezze magát. Nyáridőben egymást érik a szabadtéri programok, többek között a sörfesztivál és a Veszprémfest számos programjára itt kerül sor.

Bemutatjuk az ország…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top