Utazás

Megérkezett a gemenci erdőbe Tóbiás, a fekete gólya

Tóbiást pénteken látták először a gemenci erdőben. Ő az első hazatérő fekete gólya, és vele együtt remélhetően megérkezik a tavasz is.

Mintha sportot csinálna belőle, Tóbiás minden évben elsőként érkezik a keselyűsi erdészház közelében épített fészkelőhelyre. A madár épp annyira egyedi, mint az évek óta nálunk telelő Fülöp, hiszen a fekete gólyák általában kerülik az ember közelségét, Tóbiás ennek ellenére a farönkökre várakozó teherautóktól húsz méternyire gyűjtötte fészkéhez a háncsot.

A hím fekete gólya már 17 éves, 1999-ben Bogyiszló közelében gyűrűzték meg. Egy évvel később Izraelben azonosították, majd kilenc év elteltével a Jordán folyónál találkoztak vele. 2013 óta érkezik vissza a bekamerázott fészekre. A napokban várják párjának megjelenését.

Tavaly a fekete gólyapár négy fiókájából csak egyetlen maradt életben, költés után a tojó egyiket elpusztította, egy másikat a hím vitt el, a harmadik pedig a fészekben pusztult el. Ritka, hogy a szülők két-három fiókát felneveljenek, egy szintén bekamerázott pörbölyi fészekben például az összes kicsi elpusztult.

Kalocsa Béla, a Magyar Madártani Egyesület feketególya-védelmi programkoordinátora szerint nagyjából 380-420 között lehet a Magyarországon fészkelő fekete gólyák száma, a legsűrűbb állomány, közel negyven pár a gemenci erdőben él. Az első fiókák május elején kelnek ki, kirepülésük július közepétől augusztus elejéig tart. Ezután néhány hetet a fészkelőhely közelében töltenek, majd útra kelnek. A fekete gólyák fő vonulási útvonala a Gibraltári-szoroson és a Boszporuszon át vezet. Kalocsa Béla szerint a gemenci állomány nagyobb része az utóbbi években csak az Izraelben kiépült halastórendszerek mellé repül el.

Tóbiás és családja életébe webkamerán keresztül te is bepillanthatsz.

A hím immár ismét köztünk. ☺ ki emlékszik hogy is hívják?Fotó:Gemenc Zrt.

Közzétette: Gemenci túrák – 2016. február 26.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top