Utazás

Több mint tízezer naplementét látott az űrből az amerikai Scott Kelly

A NASA rekorder űrhajósa, Scott Kelly március elsején 340 nap után tér vissza a földre az ISS nemzetközi űrállomásról. Fenti tartózkodása során szüretelt űrsalátát, láthatta az első űrben virágba borult növényt és egy érdekes ikerkísérletben is részt vett. Lássuk közel egy éves űrutazásának legfontosabb pontjait, számokba foglalva.

Scott Kelly a szintén NASA űrhajós, egykori űrsikló-parancsnok Mark Kelly ikertestvére, ezért a “szokásosnak” tekinthető űrbéli tevékenységek mellett egy speciális kísérletben is részt vettek, amelynek során azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a hosszú távú űrbéli tartózkodás az emberi szervezetre. Ehhez az ikrek adatait hasonlítják össze az egyéves küldetés során, összevetve a földi, illetve az űrállomás fedélzetén rögzített értékeket. A kutatás a 15-20 éves távolságban lévő első, emberekkel végrehajtott Mars-misszió előkészítését szolgálja.

340 napos küldetésével Scott Kellyé a legtöbb időt az űrben töltő amerikai űrhajós rekordja (Fotó: NASA)
340 napos küldetésével Scott Kellyé a legtöbb időt az űrben töltő amerikai űrhajós rekordja (Fotó: NASA)

Ahogy már említettük, Scott Kelly 340 nap után térhet majd vissza a Földre, ha a NASA tervei szerint tud majd elindulni az űrállomásról. Bár ez lényegesen kevesebb, mint a Valerij Poljakov által a Mir űrállomáson felállított 438 napos abszolút rekord, de csaknem ennyivel hosszabb is a NASA saját rekordjánál, amelyet Michael López-Alegría állított be, 215 nappal, 2006 és 2007 között.

Kelly számos tudományos kísérlete során a földi iskolásokra is gondolt: ezen a képen éppen egy pezsgőtabletta működését demonstrálja űrbéli körülmények között (Fotó: NASA)
Kelly számos tudományos kísérlete során a földi iskolásokra is gondolt: ezen a képen éppen egy pezsgőtabletta működését demonstrálja űrbéli körülmények között (Fotó: NASA)

Ez idő alatt Kelly 5440 alkalommal kerülte meg a Földet az űrállomás fedélzetén, s ebből kifolyólag 10 944 alkalommal láthatta volna a napfelkeltét és naplementét – természetesen ha ez idő alatt végig az ablakon kifelé bámul.

Egy kis űrhumor: Kelly gyümölcsökkel zsonglőrködik - súlytalanságban (Fotó: NASA)
Egy kis űrhumor: Kelly gyümölcsökkel zsonglőrködik – súlytalanságban (Fotó: NASA)

A hosszú küldetés során Kelly 230 154 440 kilométert tett meg, miközben mintegy 400 kilométeres magasságban keringett a Föld felszíne fölött. Ez a táv egyébként közelítőleg annyi, mint a Föld–Mars távolsága.

A világtörténelem első, űrben növesztett virágja (Fotó: NASA)
A világtörténelem első, űrben növesztett virágja (Fotó: NASA)

A vörös bolygó felé vezető úton az űrhajósoknak nem lesz majd lehetőségük utánpótlás fogadására, ezért úgy kell őket útnak indítani, hogy képesek legyenek út közben táplálékot és ivóvizet előállítani. Ennek tesztelésére Kelly gyakran használta az űrállomás vízvisszanyerő rendszerét, amelynek segítségével saját verejtékéből és vizeletéből nyerte ki az ivóvizet. A NASA statisztikái szerint több mint 730 liter verejtéket és vizeletet fogyasztott el az űrben töltött éve során.

A súlytalanság állapotában kulcsfontosságú, hogy az űrhajósok edzésben tartsák az izmaikat, hogy azok ne sorvadjanak el. Ennek érdekében Kelly rendkívül sok időt, több mint 700 órát töltött az űrállomás egyik speciális futópadján, ahol több mint 1035 kilométert futott le. (Érdekesség, hogy a futópad neve Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill, vagyis C.O.L.B.E.R.T., amely az amerikai talk show műsorvezetőről, Stephen Colbert-ről kapta a nevét).

Az ikervizsgálaton túl Kelly több mint 400 tudományos kísérletet végzett el, amelyek különböző biológiai, fizikai és egészségügyi vizsgálatból álltak. Köztük az egyik legérdekesebb kísérlet az volt, amelynek eredményeként kinyílt a történelem első virága az űrben.

Sok űrhajóshoz hasonlóan Kelly lelkesen fotózott is, saját Instagram-oldalán több mint 700 képet posztolt a világűrből. Emellett aktív volt Twitteren is, ahol több mint 2000 alkalommal üzent mintegy 900 000 követőjének.

További cikkek űrkutatásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top