Utazás

Gigavihar söpört végig Nagy-Britannián – fotók

Az utóbbi évek legnagyobb vihara söpört végig hétfőn Nagy-Britannia déli részén, sérüléseket, komoly közlekedési fennakadásokat és károkat okozva.

Az Imogen névre keresztelt orkán az idei télen már a kilencedik olyan erejű vihar, amelynek a brit meteorológia külön nevet adott, de az első, amely elsősorban a déli országrészt sújtotta, beleértve Londont. Az eddigiek általában Észak-Angliában és Skóciában pusztítottak.

A meteorológiai szolgálat esti összesítése szerint a hétfői vihar legerősebb széllökése elérte az 155 kilométeres óránkénti sebességet – ezt Wales egy magaslati pontján mérték –, de az ország belsejében, így Londonban is egész nap 80-110 kilométeres sebességű széllökésekkel kísért orkán volt.

A hatóságok több magas építésű országúti hidat lezártak, elsősorban Walesben, attól tartva, hogy a buszokat és a teherautókat lesodorja róluk a szél. A közép-angliai Evesham városában két iskolás gyermek súlyosan megsérült, amikor a szél rájuk döntött egy három méter magas téglafalat.
Késések, járattörlések voltak az angol partokat a kontinenssel, illetve Írországgal összekötő kompközlekedésben is, miután a nyugati, a déli és a délkeleti partoknál 15-20 méteres hullámokat korbácsolt fel a vihar.

A légi forgalomban is jelentős fennakadásokat okozott az ítéletidő. Számos érkező járat csak a második-harmadik kísérletre tudott leszállni a londoni és más dél-angliai repülőtereken, sok járatot töröltek. A British Airways légitársaság Budapest és London között közlekedő három hétfői járata közül a középső két órát, az esti egy órát késett.

Hétfő este Walesben és Anglia déli részén 19 ezer otthonban nem volt áramszolgáltatás a szélvihar vagy a kidőlő fák által leszaggatott vezetékek miatt.

A brit meteorológia szerint három éve nem vonult át Nagy-Britannia déli része fölött a hétfőihez hasonló erejű viharzóna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top