Utazás

A 10 leglátványosabb szellemváros

Ezek közül a szellemvárosok közül, néhány igazi turistaattrakció, míg a többibe még a belépés is illegális, vagy legalábbis veszélyes. Nézd meg a világ legizgalmasabb kísértetvárosait.

Kolmanskop (Namíbia) – Eltemetve a homokban

Kolmanskop tipikus szellemváros Namíbia déli részén, alig néhány kilométerre Lüderitz kikötővárosától. 1908 körül a környék gyémántlázban égett, és a sivatagot ellepték a szerencsevadászok, akik gyémántot keresve akartak gyorsan meggazdagodni. Mindössze két év leforgása alatt egy komplett várost húztak fel a semmiből kaszinóval, iskolával, kórházzal és lakóházakkal a homoksivatag közepén. Aztán jött az I. világháború vége, amikor a gyémánt ára nagyot zuhant, és megkezdődött a városka hanyatlása.

A 10 leglátványosabb szellemváros

Az ötvenes évekre a hely már üresen állt, és a sivatag elkezdte visszavenni azt, ami az övé. A szép kerteket és a bájos utcácskákat gyorsan ellepte a homok. Az ablakok és ajtók halkan nyikorognak a szélben, és bármerre nézünk, mindenütt törött ablakokat látunk. Egy új szellemváros született. Néhány épület máig áll, sőt pár helyen még a berendezés is egész jó állapotban megmaradt, viszont a házak többsége mára kísértet járta romhalmazzá vált.

A 10 leglátványosabb szellemváros

Pripjaty (Ukrajna) – A csernobili munkások otthona

Pripjaty egy viharos sebességgel elhagyatott szellemváros Ukrajna északi részén. Itt laktak a csernobili atomerőműben dolgozó munkások egészen az 1986-ban bekövetkező tragédiáig. A baleset előtt nagyjából ötvenezer lakója volt a városnak.

A hely mára gyakorlatilag felfogható egyfajta múzeumként, ami bemutatja, hogy milyen volt az élet a Szovjetunió idejében. Nagy lakóházak (melyek közül négy még építés alatt állt, és sosem fejezték be), medencék, kórházak és minden más is elhagyatottan árválkodik, a lakók mindent sietve hagytak hátra maguk után, a tévétől kezdve az újságokon és a gyerekjátékokon, ruhákon, valamint a berendezéseken át egészen a hanglemezekig. A kiürítéskor a lakosok mindössze egy bőröndnyi holmit vihettek magukkal.

A század elején a helyet ellepték a fosztogatók, módszeresen végigrabolták a várost. Semmilyen értéket nem hagytak hátra, sok helyről még a vécédeszkát is elvitték. Pár épületen vandalizmus nyomai is felfedezhetők. Mivel a helyet nem tartják karban, a házak teteje beázik, tavasszal jó néhány szoba vízben úszik. A helyet lassan visszaveszi a természet: sok házban és háztetőn fák nőnek, és ez gyorsítja a házak tönkremenetelét. Az iskola épülete 2005-ben összeomlott.

Sanzhi (Tajvan) – Egy futurisztikus álomotthon

A Tajvan északi részén található luxusvároskát a gazdagok nyaralóhelyeként álmodták meg. Miután a munkálatok közben számos halálos baleset történt, leállították az építkezést.

A 10 leglátványosabb szellemváros

Egy idő után nemcsak az akarat, hanem a pénz is elfogyott a folytatásra, a félbehagyott épületek pedig ma már egyfajta emlékhelyeként állnak ott azoknak, akik belehaltak az építésükbe. A környéken azt pletykálják, hogy a városkát éjszaka az ott elhunytak szellemei lakják

Craco (Olaszország) – Egy lenyűgöző középkori város

Cracót a Basilicata régióban találjuk, Matera tartományban, nagyjából az olasz csizma aljának közepe felé. A városkát a korszaknak megfelelően egy hullámzó dombra építették, és búzát, valamint más takarmányokat termesztettek körülötte.

A 10 leglátványosabb szellemváros

A települést 1060-ban alapították, amikor a környék még Arnaldo érsek tulajdona volt. Ez a közeli kapcsolat az egyházzal később nagyban meghatározta a város lakóinak életét. 1891-ben Craco városának nagyjából kétezer lakója volt, akik sok problémával küzdöttek. Évekig borzalmas volt a termés, ami elképesztő szegénységbe taszította a környéket. 1892 és 1922 között 1300 helybéli vándorolt ki az Egyesült Államokba.

A 10 leglátványosabb szellemváros

A lakosok életét a szegényes termésen kívül földrengések, földcsuszamlások és háborúk tették még elviselhetetlenebbé. Az 1952 és 1972 közti időszak földcsuszamlásai a városkát életveszélyessé tették, ezért a maradék lakosságot egy közeli völgybe, Craco Peschiera városába költöztették át, a középkori város pedig máig ott omladozik a dombtetőn.

Oradour-sur-Glane (Franciaország) – A II. világháború pusztítása

Oradour-sur-Glane kicsiny települése elképesztő rémségeken ment keresztül. A II. világháború idején a német katonák mind a 642 lakosát kivégezték, válaszul a francia ellenállásra. A németek eredetileg a közeli Oradour-sur-Vayres-t akarták megszállni, és csak tévedésből keveredtek Oradour-sur-Glane-ba 1944. június 10-én.

A 10 leglátványosabb szellemváros

A néhány túlélő visszaemlékezése szerint a férfiakat pajtákba terelték be, ahol mindnyájukat lábon lőtték, hogy lassan haljanak bele sérüléseikbe. Ezalatt a nőket és a gyerekeket beterelték a templomba, és amikor ők megpróbáltak kitörni onnan, géppuskatűzzel mészárolták le őket. A várost ezután a németek lerombolták, a romok pedig máig emléket állítanak az itt történt borzalmas eseményeknek.

Gunkanjima (Japán) – A tiltott sziget

A sziget egyike az 505 lakatlan szigetnek a Nagaszaki prefektúrában, és Nagaszaki városától alig tizenöt kilométernyire található. A Gunkan-Jima igazából Hadihajó szigetet jelent, köszönhetően a hely magasba nyúló falainak. A története 1890-re nyúlik vissza, amikor a Mitsubishi cég a sziget partjainál kezdett szenet bányászni a mélyből.

A 10 leglátványosabb szellemváros

A bányászat bejött, így a szigetre egy várost kezdtek építeni az ott dolgozó munkásoknak. Itt épült meg egész Japán első betonból készült lakóháza. A házakat igyekeztek úgy építeni, hogy ellen tudjanak állni a környéken gyakran tomboló hurrikánoknak. 1959-re a sziget brutálisan túlnépesedett: 835 ember jutott egy hektárnyi területre, de ha csak a lakónegyedet nézzük, ez a szám 1391-re emelkedik, amivel a világon is kiemelkedően sűrű területnek számítana.

A 10 leglátványosabb szellemváros

Miután a hatvanas években a petróleum átvette a szén helyét a Japán gazdaságban, a szénbányákat sorra kezdték bezárni, és ez alól az itteni sem jelentett kivételt. A végleges zárásra a Mitsubishi 1974-ben kerített sort, és mára az egész sziget kiürült, sőt látogatni is szigorúan tilos. Gunkanjima adott otthon a 2003-as Battle Royale II. című film forgatásának és a Killer 7 című videojáték jeleneteinek is.

Kadikcsan (Oroszország) – A Szovjetunió emlékműve

Kadikcsan egyike volt a sok kis településnek, ami maga is összeomlott a Szovjetunió összeomlásával. Mivel a hatóóságok nem tudták tovább szolgáltatni az olyan alapvető dolgokat sem, mint a folyóvíz, az iskola vagy a kórházi ellátás, két hét leforgása alatt az egész várost kiürítették, és a lakosokat más városokba költöztették.

A 10 leglátványosabb szellemváros

Régen Kadikcsan egy tizenkétezres lélekszámú bányaváros volt, ma már teljesen elhagyatott. Mivel az embereket sietve költöztették ki az otthonukból, számos berendezési és használati tárgyat maguk mögött hagytak – játékot, könyvet, ruhát…

Kowloon Walled City (Kína) – A törvénytelen város

Kowloon Walled City városa Hongkongon kívül volt található a brit gyarmaturalom idején. Régen a terület helyőrségként szolgált a kalózok elleni küzdelemhez, majd a II. világháború idején japán fennhatóság alá került, ám lassacskán ellepték a helyet az illegális betelepülők. Sem Nagy-Britannia, sem Kína nem akarta gondjai alá venni Kowloont, így egy idő után a hely törvények nélküli várossá vált.

A 10 leglátványosabb szellemváros

Évtizedekig nőtt a lakosságszám, és a helyiek labirintusszerű utcákat építettek a házak között az utcaszint fölött is, melyek egy idő után teli lettek szeméttel. Az épületek olyan magassá váltak, és olyan sűrűn építkeztek, hogy a napfény már nem érte az alsóbb szinteket. A hely bordélyok, kaszinók, ópiumbarlangok, kokainboltok és kutyahúst áruló koszos büfék paradicsomává vált, és számtalan illegális gyár üzemelt itt, távol a hatóságok figyelő szemétől. A fénykornak 1993-ban lett vége, amikor brit és kínai összefogással, egységes hatósági akciókkal szép lassan lezárták és kiürítették a túlnépesedett, egészségtelen és anarchikus várost.

Famagusta (Ciprus) – Régen turistaparadicsom volt, most szellemváros

Varosha egy település az államként el nem ismert Észak Ciprusi Köztársaságban. Egészen az 1974-es török invázióig a hely igazi turistaparadicsomi része volt Famagusta városának, ám az elmúlt három évtizedben már csak egy kiürült kísértetvárosként állít emléket a múltnak.

A 10 leglátványosabb szellemváros

A hetvenes évek elején ez volt Ciprus első számú turistaattrakciója. Sorra épültek a hotelek és apartmanházak, hogy győzzék az ide áramló turisták áradatát. Miután a török hadsereg uralma alá hajtotta a területet, nem engedett ide senkit a saját katonáin és az ENSZ megfigyelőin kívül. Létezik egy úgynevezett Annah terv, ami arra szolgál, hogy Varosha városát hogyan csatolják vissza Ciprushoz, de ebből soha nem lett semmi: a ciprusi görög szavazók mindig leszavazták. Mivel már harmincnégy éve nem tartják karban őket, az épületek egyre romosabbá és kísértetiesebbé válnak. A természet lassan uralma alá hajtja a helyet, a fém rozsdásodik, az ablakok kitörtek, és növények nőtték be az épületeket, a partot pedig elárasztották a teknősök. 2010-ben a török hatóságok is kieszelték, hogy az Észak Ciprusi Köztársaság területén lévő várost újranyitják, és a sziget legnagyobb turisztikai központját hozzák itt létre, de ez egyelőre csak terv maradt.

Agdam (Azerbajdzsán) – Egykor 150 000 lakosa volt, mára elveszett

Agdam hátborzongató városa egykor 150 000 lakosnak adott otthont Azerbajdzsánban.

A 10 leglátványosabb szellemváros

A település végét az 1993-as Nagorno Karabakh háború okozta: bár maga a város nem volt háborús helyszín, vandalizmus áldozatává vált, miután az örmények elfoglalták. A házak kiürültek és romosak, egyedül a körbegraffitizett mecsetet hagyták meg viszonylag érintetlenül. Agdam lakossága más azerbajdzsáni városokba és Iránba költözött át.

Olvass még szellemvárosokról helyekről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top