Utazás

A varsói hableány, a norvég trollok, a krakkói sárkány – mesék a turistalátványosságok mögött

Utazás közben nemcsak szép tájakat, érdekes épületeket és hangulatos városokat látunk, hanem gyakran hallunk valamilyen helyi legendát. Most nyolcat hoztunk el nektek.

1. A krakkói sárkány

Ha Krakkó gyönyörű városában járunk, lépten-nyomon sárkányokat látunk (hűtőmágnes, plüssfigura és minden elképzelhető ajándéktárgy formájában), sőt egy fémből készült szobor is őrzi a Wawel-domb barlangjának bejáratát, tüzet is okád állítólag emelt díjas SMS-ért. A legenda szerint Krak herceg uralkodása idején egy sárkány telepedett meg az üregben, és ha nem kapott állatokat a szántóvetőktől, embereket is elragadott.

Egy leleményes cipészmester juhbőrbe salétromot és ként tömött, és ezt a különös birkát egészben lenyelve a sárkány hatalmas szomjúságot érzett, ezért a Visztula vizét itta, amitől úgy elnehezült, hogy könnyűszerrel kioltották az életét. Egy másik változat szerint a fenevad a birka bekebelezése után lángot okádott, ami a gyomrában lévő anyagokkal vegyülve szétrobbantotta a testet. Akárhogy is, a mese tovább él a turisták számára, akik tömegesen zarándokolnak el a barlanghoz.

A varsói hableány, a norvég trollok, a krakkói sárkány - mesék a turista látványosságok mögött

2. A prágai Gólem

Az ismert történet szerint (ennek a legendának is több változata él) valamikor az 1500-as években a cseh főváros híres rabbija, Löw agyagból és vérből ember alakú óriást formált, a szájába varázserejű papírlapot tett, és a hét hat napján dolgoztatta. Egyik alkalommal elfelejtette eltávolítani a papirost, és Gólem törni-zúzni kezdett a városban, az emberek fejvesztve menekültek előle. A rabbi megállította teremtményét, ezzel megakadályozta a további pusztítást, de többé már nem akarta életre kelteni, ezért most Gólem a Régi-új Zsinagóga padlásán pihen, és bárki vethet rá egy pillantást, ha a ház külső falán lévő lépcsőfokokon felmászik, és bekukucskál az ablakon.

A varsói hableány, a norvég trollok, a krakkói sárkány - mesék a turista látványosságok mögött

3. Norvég trollok és ír koboldok

A rejtélyes, titokzatos, némileg erőszakos skandináv trollok viking eredetűek, vannak köztük otromba óriások, de jóval kisebb méretűek is előfordulnak. A napfény hatására kővé dermednek, éjszaka aztán felélednek. Hatalmas erejük van, nagy károkat tudnak okozni pusztán rosszindulatból vagy bosszúból, ügyesen lopják meg az embereket. Norvégiában sokan még mindig hisznek a trollokban, mások pedig jó üzletnek tartják a turisták miatt. Az egyik leghíresebb, szinte függőleges sziklafalat Trollfalnak, a másikat Trolltungának (Trollnyelv) hívják, egy 6 kilométer hosszú panorámaút pedig a Trollok útja nevet kapta, ahol útjelző tábla figyelmeztet a trollveszélyre. Ahogyan a krakkói sárkány, úgy ez a figura is visszaköszön rengeteg ajándéktárgyról, nincs turista, aki ne találkozna vele.

A norvég Trolltunga

A norvég Trolltunga (Fotó: Morten Falch Sortland/Moment Editorial/Getty Images)

Az ír koboldokról azt tartják, hogy gyermek nagyságú felnőtt lények, általában zöld ruhában, gyakran lóhere motívummal ábrázolják őket, nincs ártó szándékuk, de szeretnek gonoszkodni az emberrel, fosztogatják az éléskamrákat és a borospincéket, villámgyorsan kámforrá tudnak válni, ha menekülniük kell, imádnak üldögélni a szivárvány árnyékában, és általában ott ássák el a kincseiket is. Connemara védett lápvidékéről úgy tartják, tele van kobolddal, Dublinban pedig nemrég nyitották meg a Nemzeti Kobold Múzeumot.

Egy kobold festmény Dublinban

Egy kobold festmény Dublinban (Fotó: Peter Macdiarmid/Getty Images)

4. A hamelni patkányfogó

Hameln városa 130 gyermeket veszített el 1284-ben (a történetet a Grimm-testvérek is feldolgozták). Egyes források szerint eladták a kicsiket a konstantinápolyi rabszolgapiacon, mások szerint járvány következtében haltak meg, vagy egy földcsuszamlás temette be őket. A legenda szerint azonban az említett esztendőben patkányoktól hemzsegett a város, ezért megbízást adtak egy idegennek, hogy szabadítsa meg a környéket is a kártevőktől. Bűvös sípjával a patkányfogó a folyóhoz csalta az állatokat, ahol a vízben halálukat lelték.

A város polgárai azonban megszegték szavukat, nem fizették meg a kialkudott díjat, ezért az idegen magával csalt 130 gyermeket, akiket sosem láttak viszont. Ugyanakkor később elterjedt a hír, hogy ezek a gyerekek lettek az erdélyi szászok ősei. 2014-ben csehországi levéltári utalásokra bukkantak az olmützi püspök rendelkezéséről 130 hamelni fiatal toborzásáról Erdélybe.

A varsói hableány, a norvég trollok, a krakkói sárkány - mesék a turista látványosságok mögött

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

5. A varsói hableány

A lengyel főváros lakói azt tartják, hogy Varsó neve egy halásztól és a Visztula hableányától ered, aki a folyó hullámaiból felbukkanva megjósolta, hogy elpusztíthatatlan falak állnak majd itt. A sellőt (Syrenkát) a 17. század óta ábrázolja a város címere karddal és pajzzsal, a szobrát pedig megtaláljuk az óváros piacterén. A legenda egyik változata szerint oly csodásan énekelt a hableány, hogy egy kereskedő csapdába ejtette, és elrabolta, végül egy halász fia szabadította ki a Syrenkát, aki hálából megígérte, hogy védeni fogja a várost élete utolsó percéig. Varsót ezért elpusztíthatatlannak tartják.

A varsói hableány, a norvég trollok, a krakkói sárkány - mesék a turista látványosságok mögött

Fotó: AFP/JANEK SKARZYNSKI

6. Raszputyin élete és halála Oroszországban

Bár Raszputyin történelmi személy volt, sok titokzatos történet kering életéről és haláláról. 1869-ben született, Szibériában, zarándok és a misztikus gyógyító volt, aki komoly befolyást gyakorolt II. Miklós orosz cárra és családjára. Raszputyinról az a hír járta, hogy számos gyilkossági kísérletet élt túl: agyba-főbe verték, ciánnal mérgezték, és többször rálőttek, míg végül 1916-ban gúzsba kötötték, és a jeges folyóba dobták. A legenda szerint Raszputyin feléledt, miközben a holttestét hamvasztani kezdték, de minden ezzel kapcsolatos hivatalos jelentés eltűnt, így senki sem tudja az igazságot. A szentpétervári Juszupov-palota ma túrákat kínál azoknak, akik többet szeretnének tudni a 20. század egyik leghírhedtebb gyilkosságáról.

A varsói hableány, a norvég trollok, a krakkói sárkány - mesék a turista látványosságok mögött

Fotó: Topical Press Agency/Getty Images

7. Óriások csatája és ágya, no meg a kívánságkő Kylemore-ban és a tavon vágtázó hófehér paripa

Az ír Kylemore nem is egy különleges látványosságot mondhat magáénak. A hegyek és sziklák megihlették az itt élőket, és évszázadok óta úgy tartják, hogy két óriás csatázott itt hajdanán, ők dobálták össze-vissza a köveket egymásra. Köztük egy régi vasaló alakját idéző fekete sziklatömböt, amit a helyi gyerekek kívánságkőként emlegetnek (állítólag ha háttal állunk neki, és egy kaviccsal így is eltaláljuk háromszor egymás után, akkor teljesül a kívánságunk).

Az apátságtól nem messze található lapos szikla alatt pedig egy vérengző óriás alussza örök álmát, akit egy bátor fiatalember úgy közelített meg, hogy az öregasszony ruhájába bújt, aki a reggelijét vitte a szörnyetegnek. Ha ennyi mese és legenda még mindig kevés lenne, akkor jó tudnunk, hogy az apátság melletti tó felületén 7 évenként vágtázik keresztül egy gyönyörű hófehér paripa, melyet 2011-ben többen láttak is az itt élők között.

A varsói hableány, a norvég trollok, a krakkói sárkány - mesék a turista látványosságok mögött

Fotó: Micael Vasselin/Getty Images

Olvas még legendákról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top