Utazás

Megtizedelik a koalákat Victoriában

Az ausztráliai Victoria állam radikálisan megritkítja a területén élő koalák számát. Elsősorban áttelepítik őket, ám az éhező és beteg állatokat elaltatják.

Az ausztráliai Victoria szövetségi állam Cape Otway régiójának koalapopulációja annyira megnagyobbodott, hogy mára jócskán túlnőtte a rendelkezésére álló életteret. A helyi vadőröknek a ritkítás szomorú feladata jutott: az éhező és beteg állatokat el kell altatniuk, az egészséges nőstények egy része pedig fogamzásgátlót kap.

Tavaly és tavalyelőtt a helyi vadőrök hétszáz erszényest likvidáltak, azonban a szeretni való álmackók még mindig annyian vannak, hogy az már nemcsak a populációjukat, de az élőhelyüket is komolyan veszélyezteti. Az optimális “koalalefedettség” hektáronként egyetlen egyed, az eukaliptuszfák ennyit képesek károsodásuk nélkül eltartani.

Megtizedelik a koalákat Victoriában

Sok koala. Túl sok.

Jelenleg azonban helyenként tizenöt-húsz állat szorong egyetlen fán – csupaszra kopasztva azt. Mivel a koalák természetes ragadozóit, a dingókat távol tartják a területtől, életterük viszonyai teljesen felborultak. A koalák lassan az egész erdőt felzabálják, veszélyeztetve a környék kevésbé cuki erszényeseinek populációját is.

Jelenleg számos újszülött koala pusztul éhen pár napos korában, mert anyjuk túl gyenge ahhoz, hogy gondoskodni tudjon róluk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top