Utazás

Ilyen még nem volt! Idén senki sem mássza meg a Mount Everestet

Feladta a küzdelmet Kuriki Nobukazu japán hegymászó, aki elsőként hódította volna meg a Mount Everestet a 16 halálos áldozatot követelő áprilisi földrengés óta. Ezzel idén – évtizedek óta először – senki nem mászott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára.

Kuriki Nobukazu, a 33 éves alpinista vasárnap reggel Facebook-oldalán számolt be arról, hogy noha már 7700 méter fölött járt, a nagy hó miatt kénytelen volt a visszafordulás mellett dönteni, mert világossá vált számára, hogy ha folytatja a mászást, nem fog élve visszatérni. Kuriki, aki már megmászta hat kontinens legmagasabb hegycsúcsát, ötödik alkalommal próbálkozott a 8848 méteres Mount Everest, más néven Csomolungma meghódításával.

Ilyen még nem volt!

Kudarca egyben azt is jelent, hogy évtizedek óta először megmászatlan marad 2015-ben a világ legmagasabb hegycsúcsa. A tragédia sújtotta tavaszi szezonban egyetlen hegymászónak, egy kínai nőnek sikerült feljutnia a csúcsra, de az ő teljesítményét vitatják, mert a szabályok ellenére helikoptert használt az alaptábor fölötti magasságokban is.

8月21日から秋季エベレスト単独無酸素に向かいます!そして、生中継冒険の共有を行います。皆さん、こんばんは。秋季エベレストに向けて8月21日に日本を出発します。そして、9月中旬から下旬の間に登頂をします。見えない山を登る全ての人…

Posted by Nobukazu Kuriki “Sharing the Dream” on Friday, August 14, 2015

Kuriki, akinek kilenc ujja lefagyott egy a Mount Everest meghódítására tett korábbi kísérlete közben, oxigénpalack nélkül akart feljutni a csúcsra.

Bedőlt a turizmus

A nepáli hatóságok lefújták a tavaszi mászószezont, mivel április 25-én erős földrengés rázkódtatta meg a Himaláját, és a rengés keltette lavina elpusztította a nepáli oldalon lévő alaptábor jó részét, maga alá temetve 16 serpát. Az őszi szezon hagyományosan nehezebbnek számít a tavaszinál, és a legtöbb alpinista kerüli is ezt az időszakot.

A japán hegymászó kudarca rosszul érinti a nepáli hatóságokat is, amelyek abban bíztak, hogy Kuriki sikere segít talpra állítani az ország idegenforgalmát.

 Még több hegymászó az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top