Utazás

Egy alberobellói meseház belülről

Az alberobellói kőházak, az úgynevezett trullók messze földön híresek. Számos képet találtok a fehérre meszelt házakról, de azt, hogy miként néznek ki belülről, csak ritkán láthatjuk. Most itt az alkalom!

Alberobello Baritól délkeletre fekszik, a Salentói-félsziget és a Gargano-hegység között félúton. A kisváros hírnevét a trullóinak köszönheti, amelyek hengeres vagy négyszögletes alaprajzú épületek, süveges tetővel. Kizárólag kőből építették, mindenféle kötőanyag (habarcs) és fa tartószerkezet nélkül.

Egy alberobellói meseház belülről

A település kiépülésében II. Giangirolamo di Acquaviva conversanói grófnak volt nagy szerepe, aki annak érdekében, hogy elkerülje a területén álló házak utáni adó megfizetését, megparancsolta alattvalóinak, hogy csakis olyan épületeket húzzanak fel, amelyeket az adószedők érkezésekor könnyen el lehet bontani, majd távozásuk után gyorsan visszaépíteni. A habarcs nélkül épült trullók tökéletesen megfeleltek elképzeléseinek. 

Egy alberobellói meseház belülről

A trullók jelentőségét és egyediségét az olasz kormány már 1910-ben felismerte, ekkor a Monti negyedet, 1930-ban pedig az Aia Piccola negyedet nyilvánították műemléknek. 1996-ban az Unesco a Világörökség részévé nyilvánította a trullókat, azzal az indoklással, hogy régmúlt idők egyedi kultúrájának fennmaradt bizonyítékai, amelyek révén egy sajátos városkép alakult ki Alberobellóban.

Egy alberobellói meseház belülről

A következőkben bepillantást nyerhetünk egy igazi, hamisítatlan trullóba, amely a lehetőségekhez képest és a műemlékvédelmi törvények megfelelően lett modernizálva. Az eredmény elképesztő lett, hiszen egyszerre keveredik a tradicionális és a modern stílus. Hogy tetszik?

Egy alberobellói meseház belülről
Egy alberobellói meseház belülről
Egy alberobellói meseház belülről

Még több kép a ház belsejéről a Mert utazni jó, mert utazni érdemes blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top