Utazás

Indulnál Tunéziába vagy Görögországba nyaralni? Erre számíts!

Az észak-afrikai országban két merénylő ölt meg több tucat embert, Görögországban az államcsőd és az eurozónából való kilépés miatt aggódnak. Utánanéztünk, mit tegyen az, akinek már be van fizetve a nyaralása, és nem tudja eldönteni, mi legyen.

A két esetet természetesen külön kell kezelni, mert teljesen más helyzetről van szó. Tunézia Sousse nevű tengerparti városában múlt pénteken kezdett lövöldözni két merénylő, aki rövid ámokfutásuk során 38 embert megöltek és legalább 39-et megsebesítettek. A turisták többsége az első adandó alkalommal összecsomagolt és távozott az országból, bár vannak olyanok is, akik a történtek ellenére ott maradnak. A merénylet helyszíne a Hotel Riu Imperial Marhaba volt, a szálloda szóvivője szerint mintegy 40 vendég továbbra is folytatja a nyaralását, a hotel vezetősége pedig nem fontolgatja a bezárást.

A támadás után sokan elhagyták az afrikai országotA támadás után sokan elhagyták az afrikai országot

“Mérlegeltük a családdal, hogy mihez kezdjünk, hazamenjünk-e, vagy megvárjuk a nyaralás végét – nyilatkozta egy brit férfi a CNN amerikai hírcsatornának. – Végül úgy döntöttünk, hogy maradunk, bár tény, hogy a hangulat eléggé megváltozott az elmúlt napokban, de a biztonságunkért nem aggódunk, valószínűleg ez most a bolygó egyik legjobban védett helye” – tette hozzá, arra utalva, hogy a tunéziai kormány 1000 rendőr vezényelt a térségbe, hogy fokozzák a turisták biztonságát. De több magyar utas is nyilatkozott az esti híradásokban ugyanígy, vagyis hogy nem fél maradni.

Indul a gép Tuniszba, de félek…

“Tunézia egyik legfontosabb bevételi forrása az idegenforgalom, az ilyen jellegű támadások egyik célja, hogy ezt megroppantsa, ellehetetlenítse – magyarázta az NLCafé kérdésére válaszolva Vajthó Zoltán az Olcsoutazasok.hu ügyvezető igazgatója. – Ez a terület egyébként elég jól védett, de a tenger felől nem számítottak támadásra.”

Az utazások szervezésével hosszú idő óta foglalkozó szakember szerint egyébként úgy tudja, hogy a támadás ellenére a tunéziai idegenforgalmi minisztérium nem tervez különösebb korlátozásokat. Az előre betervezett programokat, sivatagi túrákat és vezetett utakat sem törlik, legfeljebb komolyabb védelemmel látják el a csoportokat.

Nem minden turista menekült el TunéziábólNem minden turista menekült el Tunéziából

“Én eddig úgy látom, hogy a támadás nem okozott különösebb felfordulást a turizmus terén – tette hozzá Vajthó Zoltán. – A fokozott védelem miatt is valószínűtlen, hogy a közeljövőben hasonló támadásra kerüljön sor, úgy is mondhatnám, a villám nem csap ugyanabba a fába kétszer. A tunéziaiak egyébként nagyon vendégszeretők, és érdekükben is áll, hogy ne riasszák el a turistákat.”

Félek, nem akarok menni. Mit tehetek?

Akinek már be van fizetve a tunéziai nyaralása, de a hírek hallatán úgy döntött, mégsem utazik az afrikai országba, annak fel kell rá készülnie, hogy elbukja a már befizetett foglalóját.

Egy általunk megkérdezett család lemondta a most aktuális tunéziai útját, az ő esetükben, mivel az indulás előtt 31 nappal történt a lemondás, 10 százalékos veszteséggel, de visszakapták a pénzüket. Aki úgy mondja le az utat, hogy már nincs hátra 31 nap az indulásig, annak a fele pénze is elveszhet.

“A külügy egyelőre nem minősítette Tunéziát utazásra nem ajánlott, veszélyes területnek – mondta Vajthó Zoltán. – Amíg ez nem történik meg, addig az utazási irodákat semmi sem kötelezi arra, hogy a befizetett pénzt visszafizessék, mert nem áll fenn a vis maior esete. Aki bizonytalan, annak azt tanácsolnám, hogy mindenképpen beszéljen az irodával, a legtöbb helyen ki fognak találni valamilyen közös megegyezéses megoldást. Át is lehet foglalni más helyekre, persze ez pár ezer forintos plusz költséget jelent. Nekem személyesen az a tapasztalatom, hogy a lefoglalt utak 20-25 százalékára ilyenkor is elmennek az emberek. Egyedül én sem biztos, hogy nekivágnék az útnak, de csoporttal minden további nélkül elutaznék.”

A szakember szerint egyébként a magyarok “nem ijedősek”, a 2004-es thaiföldi cunamit követően sem csökkent számottevően az utazási kedv, de Vajthó Zoltán felidézett egy esetet, amikor Jeruzsálemben volt egy csoporttal, és egy magányos merénylő emberek közé hajtott az izraeli városban. A csoportban utazók telefonjai valósággal izzottak a sok hívástól, ők azonban még csak nem is hallottak az esetről, amíg a rokonok fel nem hívták őket.

Görögországba indulnék, az államcsőd nagyon para?

A görög helyzet teljesen más, hiszen itt nem történt merénylet, ellenben a világ, de főleg Európa figyelme már hetek óta a déli államra szegeződik, az országban uralkodó pénzügyi helyzet miatt. Ennek boncolgatásába most nem mennénk bele, de a lényeg, hogy a küszöbön áll a görög államcsőd, és még az sem elképzelhetetlen, hogy a görögök kilépnek az eurozónából. Ez okozhat fennakadásokat az ország működésében.

“Pénzügyi bizonytalanság van Görögországban, de ez a turistákat nem, vagy csak nagyon kis mértékben érintheti – igyekezett megnyugtató választ adni Vajthó Zoltán. – Aki most indul görög nyaralásra, jól teszi, ha a szokásosnál nagyobb mennyiségű készpénzt visz magával, mert nem valószínű, hogy könnyen hozzá tudna jutni. A görög állampolgárok számára például jelenleg 60 euróban maximálták a bankautomatákból kivehető pénz felső határát, a külföldiekre más vonatkozik, de egyelőre még nem közölték, hogy ők mennyi pénzt vehetnek fel. A bankkártyás fizetés ennek ellenére valószínűleg a legtöbb helyen továbbra is működni fog, de a biztonság kedvéért nem árt az extra készpénz.”

Görögországba utazni nem veszélyes, de az extra készpénz nem árthatGörögországba utazni nem veszélyes, de az extra készpénz nem árthat

Az utazási szakértő szerint a görögök számára kulcsfontosságú az idegenforgalom, ugyanis az ország legnagyobb gondja, hogy nincs szinte semmilyen exportcikkük, a turizmus pedig az egyik legjelentősebb bevételi forrásuk.

“Emiatt érdekükben áll, hogy az idegenforgalmi szolgáltatások zavartalanul működjenek – mondta Vajthó Zoltán. – Elképzelhető, hogy itt-ott lesz valamiféle sztrájk, a belföldi közlekedésben például lehet, hogy lesznek fennakadások, de a turisták által látogatott régiókban nem számítanék ilyesmire, ott zavartalanul lehet majd nyaralni.”

Vajthó Zoltán egyébként azt tanácsolja, hogy mindenki úgy induljon útnak, hogy előtte felírta az adott ország területén illetékes magyar konzulátus (tehát NEM a nagykövetség) elérhetőségét. Ez inkább a tunéziai helyzet esetén fontos, ugyanis Görögországban maximum pénzügyi fennakadások lehetnek, ebben viszont a konzulátus sem fog tudni segíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top