Utazás

7 ok, amiért érdemes Krétára utazni

Kréta, az örök napfény szigete csodás, eldugott öblökkel, varázslatos hangulatú falvakkal, kézművesremekekkel és görög ízekkel, tükörtiszta tengervízzel vár ránk. Az autóbérlés elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán felfedezhessük a legnagyobb görög sziget kincseit!

1. Romok, templomok, történelmi emlékek Krétán

Az örökös napfényben fürdő Kréta nemcsak aranyhomokos strandjai miatt vonzó, hanem azért is, mert a görög szigetek közül itt a legtöbb látnivaló és műemlék. Érdemes ellátogatni a minószi romokhoz, megnézni a hellén, a velencei és a római múzeumot is, no és ne feledkezzünk meg a bizánci templomok értékes freskóinak megcsodálásáról sem. Phaisztosz, Malia, Zakrosz és Knósszosz romjaihoz is látogassunk el – az úton gazdag növény- és állatvilágban gyönyörködhetünk.

2. Varázslatos partszakaszok

Krétán a szállodák nagy része saját partszakasszal rendelkezik, ám ezeknél sokkal gyönyörűbbek azok az eldugott kis öblök, amelyekben az itt élő lakosság fürdőzik. Az autóbérlés megfizethető a szigeten, és jól tesszük, ha élünk a lehetőséggel, mert a part menti úton kocsikázva mesés helyekre bukkanhatunk. A víz kristálytiszta, ám érdemes figyelnünk, mert sok helyütt elég gyorsan mélyül, és néhol felerősödik a hullámverés. Strandoláshoz elengedhetetlen a napernyő, mert a szigeten alig van árnyék. Nem kell otthonról cipelnünk, a helyi boltokban néhány euróért beszerezhető.

3. Hangulatos kikötővárosok

Akár helyi tömegközlekedéssel, akár autóval is ellátogathatunk a sziget gyönyörű kikötővárosaiba, Agios Nikolaosba és Héraklionba – ez utóbbi egyébiránt a sziget fővárosa is, melynek ékessége a velencei időkből származó híres bástya, a Castello Del Molo. Héraklionban a városháza épülete, valamint a szökőkutak is figyelemre méltóak. Agios Nikolaos pedig a legszebb város Krétán – tó alakú öbölben található, ahol a legenda szerint Athéné istennő is fürdött, a partja pedig telis-teli romantikus tavernákkal. Ottjártunkkor ne hagyjuk ki a városi múzeumot sem, hiszen ott vannak kiállítva a mínoszi kultúra emlékei.

4. A hegyi falvak kincsei

Járjuk be a hamisíthatatlanul krétai hangulatú, hegyoldalba épült falvakat is! Arrafelé nem a szokványos tömegturizmus fogad, hanem kedves helyi vendéglátók és árusok várnak bennünket, akik Kréta kincséből, az olívaolajból és fából készült megfizethető és jó minőségű portékákkal foglalkoznak. Keskeny sikátorok, lelassult élet, no és a jellegzetes görög zene is jellemzi a krétai hegyi falvakat.

5. Irány a szurdok!

A Szamariai-szurdok 16 kilométer hosszú, Európa egyik legnagyobb szurdokvölgye, egyben Kréta egyik legszebb látnivalója. Ha szeretünk túrázni, okvetlen keljünk át rajta! A szurdok meseszép tájon halad át: lenyűgöző, színes kövek, érdekes formájú sziklák tarkítják. Ráadásul biztonságos is: 2-3 kilométerenként van ivóvíz, mosdó, és felügyelő személyzet is vigyáz ránk. Az út során megmártózhatunk a Líbiai-tengerben is!

6. Spinalonga, a leprások szigete

Krétához tartozik Spinalonga szigete is, amelyet a helyiek csak a leprások szigetének hívnak, ugyanis erre a szigetre költöztették át az 1900-as években a leprás betegeket, hogy ne fertőzzék meg a nagy szigeten élőket. A helyszín egészen hátborzongató, ahol a történelem életre kel: sok épület épen maradt, különféle használati eszközökkel, rengeteg ereklyével találkozhatunk ott, amelyek arra engednek következtetni, hogy a betegek saját társadalmi életet éltek a szigeten, szenvedéseik közepette is tevékenyen. Falujukat évente turisták ezrei látogatják.

7. Kréta: buli is, nyugalom is!

A napfény szigetén a bulizni vágyók, de a csöndes nyugalmat kedvelők is megtalálhatják a számításaikat. Aki Héraklion közelében foglal szállást, például Malián vagy Hersonissoson, az számíthat arra, hogy éjjel-nappal zajlik az élet, méghozzá igen hangosan! Ha viszont a déli partvidéket választjuk, rátalálunk a hegyvidéki nyugalomra, a családbarát környezetre.

Fontos tudnivalók Krétáról:

  • Szállodai szobát 4 csillag alatt nem szabad foglalni, mert könnyen nem megfelelő körülmények között találhatjuk magunkat!
  • A szállodák ételválasztéka többnyire kontinentális, érdemes csak reggelit kérni, és délben, este a tavernákban megkóstolni a helyi specialitásokat!
  • Készüljünk fel rá: Kréta nem olcsó! Az árak gyakorta másfél, vagy kétszeresei az itthoniaknak, ez igaz ételre, italra, benzinre egyaránt. Érdemes érdeklődni, hol esznek a helyiek. Próbáljuk ki!
  • Krétán a magas faktorszámú naptej használata kötelező, mert a folyton tűző napon gyorsan leéghetünk, akár az autóban is!
  • A csúszdaparkokat, ha lehet, kerüljük el, mert nagyon sokan fertőzésre panaszkodnak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top