Utazás

Egy 20 éves fiú találmányával tisztul meg az óceán

Egy zseniális ötletnek köszönhetően több billió tonnányi szeméttől szabadulhatnak meg az óceánok.

Boyan Slat még csak 20 éves, de kizárólag azon jár az esze, hogy az óceánokat hogyan lehetne megszabadítani a több billió tonnányi műanyag szeméttől. A problémán annyit agyalt, hogy egy olyan ötlettel állt elő, amit jó eséllyel meg is valósítanak.

Az óceánok és a tengerek áramlatai és a szél megnehezítik a szemét összegyűjtését és monitorozását, Slat ötlete azonban pont ezt a két természeti erőt hívja segítségül, hogy a szemetet egy helyre terelje, és végül begyűjtse: a szemét begyűjtését több rájához hasonló hajó végzi, amiket úszó légpárnák kapcsolnak egymáshoz, ezek terelik az úszó műanyag hulladékot a hajó felé, ami aztán beszívja a szemetet. Slat számításai szerint egy 100 km-es légpárnás “porszívózással” 10 éven belül az úgynevezett “Csendes-óceáni Szemétfolt” (Great Pacific Garbage Patch) 42 százalékát meg lehetne tisztítani. Ötlete akkora sikert aratott, hogy Japánban már a kivitelezésen dolgoznak, igaz, 100 km helyett előbb egy 2000 méteres próbarendszert állítanak fel.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Forrás: Facebook/The Ocean Cleanup

Nézd meg ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top