Utazás

13 dolog Hollandiáról, amit tudnod kell

Kiváló foci, színpompás facipők, tengernyi tulipán és megszámlálhatatlan szélmalom – első megközelítésre többségünknek ez jut eszünkbe Hollandiáról. Laza, nyugodt, boldog férfiak és nők, akik szeretnek biciklizni, szívesen dolgoznak részmunkaidőben, és nem kérkednek azzal, amijük van. Vajon tényleg csak ennyit érdemes tudni Európa egyik legérdekesebb országáról? Következzék néhány olyan információ, ami talán hozzátesz a már kialakult képhez!

1. A holland nemzeti himnusz, az Anselmus a legrégebbi a világon, 1568 óta használják, bár hivatalos himnusszá csak 1932-ben nyilvánították. Az 1572-ből származó háromszínű lobogó szintén a legrégebbi trikolór.

2. A hollandokat tartják a legmagasabbnak világviszonylatban. A férfiak átlagmagassága 184 cm, a nőké 170 cm (állítólag 200 év alatt 20 cm-rel nőtt).

3. Egy 2007-ben készült UNICEF-felmérés szerint ebben az országban a legjobb gyermekként felnőni.

13 dolog Hollandiáról, amit tudnod kell

4. A hollandok szinte csak hírből ismerik a laktózintolerancia fogalmát: a népesség mindössze egyetlen százaléka szenved tőle. Kedvenc ételeik egyike a sajt: átlagosan több mint 16 kilót fogyasztanak belőle fejenként és évente.

13 dolog Hollandiáról, amit tudnod kell

5. A legtöbb múzeumot is itt találjuk: egyedül Amszterdamban ötven különböző gyűjteményhez látogathatunk el. A leghíresebbek egyike a Rijksmuseum, amelyet idén az év európai múzeumának választottak. Itt őrzik Rembrandt híres festményét, az Éjjeli őrjáratot.

13 dolog Hollandiáról, amit tudnod kell

6. Kevesen tudják, hogy a mikroszkópot, a távcsövet, az ingaórát, a higanyos hőmérőt hollandok találták fel a 16-17. században, ahogy a Phillips cég a múlt században a hangkazettát, a videókazettát, a CD-lemezt és a CD-ROM-ot. Sőt még a gint is a hollandoknak köszönhetjük: bár eredetileg orvosságként árulták, Jenever márkanév alatt.

7. Hollandiában a drogok egy részének magánhasználata engedélyezett. Az úgynevezett Coffee-Shop-an vásárolhatók cannabis-származékok, varázsgombák és varázssütik. A prostitúció legális, azonban a prostituált életkorának el kell érnie a 18 évet, a vendégének pedig a 16. életévét be kell töltenie. A kormány 2001-ben legalizálta az egyneműek házasságkötését, 2002-ben pedig elfogadta az eutanáziát.

13 dolog Hollandiáról, amit tudnod kell

8. Létezik egy gyönyörű település Hollandiában, ahol nincsenek utak, csak csatornák és hidak. Ez Giethoorn, amit Észak Velencéjének is neveznek. Mindegyik ház saját kis szigeten található, nincsenek autók, de biciklivel a teljes terület bejárható. (Egyébként Hollandiában – pozíciótól és vagyoni helyzettől függetlenül – szinte mindenkinek van kerékpárja, éppen ezért számuk duplája a gépkocsikénak).

13 dolog Hollandiáról, amit tudnod kell

9. New York városa eredetileg holland gyarmat volt, és Új-Amszterdamnak (New Amsterdam) hívták. A hollandok fedezték fel Ausztráliát és Új-Zélandot, valamint Tasmániát is (Abel Tasmanról nevezték el).

10. Ebben az országban hatalmas népszerűségnek örvend a darts, világbajnoki címek tekintetében (8 egyéni, két csapat) Hollandia a második legjobb. Világszerte híres versenyzői  Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld.

Michael van Gerwen
Michael van Gerwen

11. A mai napig a malmok és a tulipánok országának nevezik Hollandiát. 1180 szélmalmot találunk itt, és bár a tulipán eredetileg nem őshonos növény (Törökországból származik, a 16-17. században lett népszerű), Hollandia az első számú termelő és exportőr az egész világon. A hagymás növények többi fajtája is közkedvelt itt, és a világ legnagyobb virágoskertjében, a Keukenhofban tavasszal gyönyörködhetünk is bennük (a név jelentése: konyhakert).

13 dolog Hollandiáról, amit tudnod kell

12. Az ország déli részében található Rotterdam Európa legnagyobb tengeri kikötője, s az egész világon is csak  Szingapúré és Sanghajé nagyobb.

13 dolog Hollandiáról, amit tudnod kell

13. Hollandia a leggazdagabb országok közé tartozik több mint 100 éve az egy főre jutó GDP tekintetében. Híres vállalatai, cégei közül kiemelkedik a KLM (Holland Királyi Légitársaság), amely a világon a leghosszabb ideje folyamatosan működő nemzeti légitársaság (1919-ben alapították).

13 dolog Hollandiáról, amit tudnod kell

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top