Utazás

Már biztos: fogcsikorgató telünk lesz

Még el sem kezdődött az igazi nyár, máris hideg téllel riogatnak minket a meteorológusok. Lehet, hogy már most elkezdenek felkészíteni minket a nagy téli kiadásokra?

Várhatóan hidegebb és szárazabb lesz a következő tél Európában, mint az előző két mérsékelt tél, amikor a gáz- és energiafogyasztás is kevesebb volt – közölte egy karbonpiaci portál, a Point Carbon vezető meteorológusa.

A közelgő hidegebb időjárásra két fontos dolog utal: az El Niño-hatás, vagyis a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség, valamint az Arktisz olvadó jégsapkája. Ha az El Niño hatása erős lesz a Csendes-óceán középső térségében, az hidegebb telet hozhat Európában az előző években tapasztaltnál, ugyanis ennek következtében az északi-sarki hideg levegő tovább terjeszkedhet dél felé.

Már biztos: fogcsikorgató telünk lesz

A klímaadatok is arra utalnak, hogy számítani lehet az El Niñóra, amely ciklikusan jelentkezik. Áprilisban az Ausztrál Meteorológiai Hivatal is felvetette az El Niño kialakulásának esélyét, amely azzal járhat, hogy kevesebb eső hull Ausztráliában és Ázsiában, viszont megnő a csapadék mennyisége Dél-Amerikában.

 Az északi-sarki jég olvadása ugyancsak hidegebb időjáráshoz vezethet Európában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top