Utazás

Szent Kristóf, az utazók védőszentje néhányszor segített nekem

Ha nem olvastam volna utána, akkor is sejteném, hogy az utazóknak van védőszentje. Elég gyakran úton vagyok, és nemegyszer keveredtem már olyan szituációba, amikor egyértelműen kiderült, hogy valaki vigyáz rám. Néha egy kedves pénztáros, egy segítőkész utastárs, máskor pedig megérzés formájában jött a segítség olyan erősen, hogy arra még évek múltán is tisztán emlékszem.

Szent Kristóf azon szentek sorába tartozik, akiknek a létezését történetileg nem lehet egyértelműen igazolni, mégis igen nagy tiszteletnek örvend. A legenda szerint hatalmas termetű ember volt, csaknem 6 méter magas. Ezt a rendkívüli adottságát pedig arra használta, hogy – egy folyó mellett kunyhóban élve – az embereket a vállán cipelte át egyik partról a másikra. Egy napon, merthogy minden vágya Krisztus szolgálata volt, egy kisgyermek jelentkezett nála, hogy szeretne átkelni a megáradt folyón. Kristóf megörült, hogy lesz egy könnyű fuvarja, és átkelt, gyerekkel a vállán a túlsó partra. Amikor épségben átértek, a gyermek közölte vele, hogy teljesült a Kristóf leghőbb vágya, hiszen most  szolgálhatta Isten fiát, ugyanis a gyermek nem volt más, mint maga Jézus Krisztus. Szent Kristóf legismertebb ábrázolása éppen ezért: vízben gázol és egy gyermeket visz a vállán. A Kristóf (Christo-phoro) név pedig “Krisztust cipelő”-t jelent.

Szent Kristóf, az utazók védőszentje néhányszor segített nekem

Szent Kristóf a hajósok és utasaik védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét ma is sok autós és motoros magával hordja.

A legemlékezetesebb történet, ami valaha velem történt, egy kanadai utam során esett meg. Már maga a repülőút sem volt egyszerű, mivel nagyon rosszul voltam végig, de az igazi kihívás csak a landolás után ért. A gyors németországi átszállás során én még át tudtam szállni a kanadai gépre, de a csomagjaim Európában maradtak. Fiatal voltam még és tapasztalatlan, talán mobiltelefon sem volt még akkor. Ott álltam egyedül egy francia nyelvterületen, franciául egy szót sem beszélve, és próbáltam intézkedni, hogy valaki megtalálja a csomagjaimat. Ekkor sietett segítségemre az egyik ott dolgozó, akire a mai napig hálásan gondolok. Felhívta az órák óta rám váró rokonokat, hogy minden rendben, érkezem, csak egy kis adminisztrációs fennakadás történt. Felvette a jegyzőkönyvet, majd amikor végeztünk, kikísért a váróba. Gondolom eléggé látszott rajtam, mennyire elveszett és kimerült vagyok, ezért a legjobb időpontban nyújtott segítő kezet.

Szent Kristóf, az utazók védőszentje néhányszor segített nekem

Még több személyes történet a váratlanul jött segítségről a Mert utazni jó, mert utazni érdemes blogon!

Ha van egy jó blogod…
…és te is szeretnél pénzt keresni blogolással, és szeretnéd, hogy posztjaid megjelenjenek a Nők Lapja Café oldalán, jelentkezz most a CafeblogVIP programba, amelyben havi 1 000 000 forintot osztunk szét.
Részletek és jelentkezés itt: cafeblog.hu/vip

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top