Utazás

5 pazar budapesti kirándulóhely

Végre itt a jó idő, hétvégéken kirándulhatsz a barátokkal, a családdal. Ehhez összegyűjtöttünk öt pazar kirándulóhelyet Budapesten.

1. Merzse-mocsár

A Merzse-mocsár Budapest 17. kerületében, Rákoskerten található. A gyönyörű tájvédelmi körzetben tanösvényt is kialakítottak, amelyen végigsétálva tábláról táblára ismerheted meg a kirándulóhely gazdag élővilágát. Páratlanul tiszta levegő, erdő, nádas és még egy stég is vár ebben a pazar zöldövezetben. Az év bármely időszakában érdemes kirándulni a Merzse-mocsárhoz, hiszen épp oly gyönyörű a téli havas táj, mint a tavaszi–nyári zöld környezet, nem beszélve az őszi színkavalkádról.

Fotó: Wiki
Fotó: Wikipedia – Merzse-mocsár tavasszal

2. Kecske-hegy

A Kecske-hegy a Hármashatár-hegy része, a 2. és a 3. kerület határában található. A Glück Frigyes nevet viselő kék túraútvonalon közelíthető meg a legegyszerűbben. Ezen a kirándulóhelyen található a különlegesen szép Oroszlán-szikla, mely nevét arról kapta, hogy a dolomittömb egy oroszlánra hasonlít. Később valamelyest utánafaragták, hogy formája még inkább emlékeztessen az állatok királyára.

Fotó: Wikipedia - Oroszlánszikla
Fotó: Wikipedia – Oroszlán-szikla

3. János-hegyi kilátó

A budapesti kirándulóhelyek közül kihagyhatatlan a népszerű János-hegyi Erzsébet-kilátó, mely a főváros legmagasabb pontján helyezkedik el. Nevét Erzsébet királynőről kapta. A kilátó a legegyszerűbben a libegővel közelíthető meg. A hihetetlen csendet a madarak csivitelése töri meg. Kristálytiszta levegő és csodás budapesti panoráma vár, ha kirándulóhelyként a János-hegyet választod. Lefelé gőzössel is utazhatsz a gyermekvasúton.

Fotó: Wikipedia - Erzsébet-kilátó
Fotó: Wikipedia – Erzsébet-kilátó

4. Pál-völgyi cseppkőbarlang

A Szépvölgyi útról megközelíthető cseppkőbarlang Budapest egyik legvonzóbb kirándulóhelye. A Szépvölgyi barlangrendszer – melynek teljes ismert hossza megközelítőleg 30 kilométer, ezzel hazánk leghosszabb barlangja – részét képezi. A Pál-völgyi cseppkőbarlang látható része körülbelül ötszáz méter, de kihagyhatatlan élményt nyújt, ha itt kirándultok.

Fotó: Wikipedia - Pál-völgyi barlang bejárata
Fotó: Wikipedia – Pál-völgyi barlang bejárata

5. Gellért-hegy

Az UNESCO 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította Budapestnek ezt a gyönyörű Duna-parti részét. A hegytetőre izgalmas kirándulóösvényen keresztül vezet az út, pazar kilátást nyújtva a fővárosra. A Citadella és a Szabadság-szobor tövében elhelyezkedő útsávot forgalmas kirakodóvásárrá alakították, érdemes erre is végigsétálni, bámészkodni egyet legalább addig, amíg a kürtöskalács illata el nem csábít.

További cikkek kirándulás témában az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top