Utazás

Budapesti kirándulóhelyek: két szuper barlang

Ha nem találtál kedvedre valót a március 15-re ajánlott programok között, akkor íme két szuper budapesti kirándulóhely.

Ha elszöknél a belvárosi káosz és a március 15-ére szervezett ünnepségek elől, de mégsem utaznál messzire, akkor jó helyen jársz. Összeállításunkban két barlangot mutatunk a Budai-hegységben, amit mindenképpen érdemes felkeresned.

Pálvölgyi cseppkőbarlang

A Pálvölgyi cseppkőbarlang a Budai-hegységben, a Látó-hegy keleti oldalán található, bejárata a II. kerületben, a Szépvölgyi út 162 alatt van. 1904-ben fedezték fel, amikor is egy birka alatt beszakad a föld. Aztán 1910-ig kutatták, helyenként robbantásokkal tárták fel a barlang 1 km-es szakaszát. Komolyabban a hetvenes években és 1989-ben újították fel. 2011-ben aztán megtalálták az összeköttetést a Pálvölgyi–Mátyás-hegyi és a Harcsaszájú–Hideg-lyuk barlangrendszerek között is. Az így létrejött Szépvölgyi barlangrendszer Magyarország leghosszabb barlangjává lépett elő.

Ez a budapesti kirándulóhely rengeteg látnivalót kínál: a kitűnő akusztikájú Színháztermen kívül gyönyörűek Meseország cseppkőképződményei is. Egyes cseppkövek állatokra emlékeztetnek, van például krokodil és elefánt is, de megcsodálhatod itt Hófehérke és a hét törpe cseppkőváltozatát is. A barlang legérdekesebb látnivalói a ragyogó kalcitkristályok és a kagylólenyomatok.

Budapesti kirándulóhelyek: Két szuper barlang

Pálvölgyi barlang
Cím: Budapest, Szépvölgyi út 162.
Belépőjegy: 1150 / 900 Ft
Nyitva tartás: 10.00 – 16.15 között, hétfőn zárva
Közlekedés: Kolosy térről a 65. busz

Szemlő-hegyi barlang

A Szemlő-hegyi barlang is a Budai-hegység része, Budapest II. kerületében található, bejárata a Pusztaszeri út 35. szám alatt van. A barlangot 1930-ban, kőfejtés közben fedezték fel. A második világháború után tovább kutatták, teljes hossza mára meghaladja a 2 km-t. Ez a Budapest környéki kirándulóhely a főváros egyik legértékesebb természeti kincse. 
A barlang több tágas folyosóból áll, ezek rendkívüli látványosságokkal szolgálnak. Rengeteg található itt az Európában is ritkának számító borsókövekből, gipszkristályokból és
kőrózsákból. A barlang klímája, tiszta levegője rendkívül jó hatással van a légzőszervi betegségekre, főleg a hörghurutos és asztmás betegek gyógyulását segítheti az itt töltött idő. Ha vége a 40 perces barlangtúrának, akkor sem kell hazasietni, hiszen a közeli parkban játszótér várja a gyerekeket, és újabb kirándulásra hív a geológiai tanösvény is.

Budapesti kirándulóhelyek: Két szuper barlang

Szemlő-hegyi barlang
Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.
Belépőjegy: 1300 / 1000 Ft
Nyitva tartás:
K-V:10:00-16:00
Közlekedés: Árpád-híd – Szentlélek térről induló 29-es autóbusz

Látványosságok a Szemlő-hegyi barlangban:

Programok a március 15-ei hétvégére:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top