Utazás

Raif Badawit fia: “Segítsetek kiszabadítani az apukámat a börtönből!”

Levelet írt egy tízéves kisfiú, akinek az édesapja évek óta egy szaúd-arábiai börtönben sínylődik.

Pontosan 1000 nappal ezelőtt vették őrizetbe el Raif Badawit, amiért elindított egy társadalmi, politikai online fórumot Szaúd-Arábiában. Tíz év börtönbüntetésre, 1000 korbácsütésre és egymillió szaúdi rial bírságra ítélték (több mint 70 millió forint), amiért megsértette az informatikai törvényeket és az iszlám vallást. Felesége három gyerekükkel Kanadába menekült.

“Papa, hidd el, sosem gondoltam, hogy egyszer majd nélküled kell élnem. Sosem gondoltam volna, hogy reggelente nem te ébresztesz fel, hogy iskolába menjek. Ezeket el sem tudtam képzelni! Most börtönben vagy, tőlem nagyon messze, mert harcoltál az eszméidért. Pedig te egy békés ember vagy! Olyasvalaki, aki szereti az embereket, és jókat kíván nekik.

Miért vagy börtönben, Papa? Igaz, hogy azért, mert csináltál egy weboldalt, ahol politikai és társadalmi témákról vitatkoznak az emberek? Amikor Anya azt mondta, hogy azok miatt a gondolataid miatt kerültél börtönbe, amikben hiszel, rákerestem a nevedre a Google-ban, és nagyon meglepődtem a sok-sok támogatáson, amit az emberektől kapsz.

Ha Anya nem lett volna, jobban szenvedtünk volna a hiányodtól. De ő erős, ne aggódj. Már két és fél éve nem láttalak; Anya igazán mindent megtesz, hogy ne legyen olyan nehéz, de senki nem pótol téged.

A testvéreimmel titokban azon tanakodtunk, hogy hogyan szabadíthatnánk ki téged. Mirjam azt mondta, ő elmegy Szaúd-Arábiába, betöri a börtön kapuit, leüti az őröket, hogy a »Papa kijöhessen«. Mert a »Papának haza kell jönnie«.

Egyfolytában arra gondolok, mikor érkezik már meg a repülőd Montrealba. Én ott várlak majd, biztosan sírni is fogok. A sírást addig nem hagyom majd abba, amíg csak a karodba nem kapsz, és le nem törlöd a könnyeimet.

Doudi, a te kis kincsed.”

Forrás: YouTube

A férfi az első 50 korbácsütést tavaly megkapta, azóta (feltehetően a súlyos sérülések, valamint a nemzetközi tiltakozások miatt) a büntetést felfüggesztették. Orvos szakértők szerint ha folytatják, maradandó sérüléseket okozhat. Raif Badawi támogatására az Amnesty International világszerte tüntetéseket szervezett, felszólítva a szaúd-arábiai hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a férfit, és tegyék semmissé az ítéletet. “Raif Badawi lelkiismereti fogoly, akinek egyetlen »bűne«, hogy létrehozott egy honlapot, ahol lehetőséget biztosított a szabad véleménynyilvánításnak. A szaúdi hatóságoknak be kell fejezniük az ellene folyó kegyetlen hadjáratot – mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója. – A korbácsolást nemzetközi jogszabályok tiltják. Egy ilyen kegyetlen és embertelen büntetés sorozatos végrehajtása szégyent hoz az országra.”

Világszerte több mint egymillióan követelik, hogy Szaúd-Arábiában ne korbácsolják meg többé Raif Badawit. A feleség videoüzenetben kéri, hogy az emberek folytassák a petíció aláírását, mert ez a család egyetlen reménye. 

Forrás: YouTube

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top