Utazás

Tényleg megéri a Tátrában telelni

Amikor még a rendszerváltás előtt nem nyíltak meg a határok, sokan indultak családostul telente Zakopanéba vagy a szlovákiai Magas-Tátrába. Manapság inkább Ausztriába vagy Franciaországba kelnek útra a síelni szándékozók, holott északi szomszédunk közkedvelt pihenőparadicsoma – ami már hetekkel a tél beállta előtt megtelik – olcsóbb, és legalább annyi szórakozást kínál, mint felkapottabb társai. Lássuk csak közelebbről, miért is érdemes idén a szlovákiai hegyeket választani!

A Magas-Tátra (szlovákul: Vysoké Tatry), a világ legkisebb magashegysége Szlovákia és Lengyelország határán található, és egész területét nemzeti parkok védik. Több mint 30 csúcsban gyönyörködhetünk itt, amelyek magassága meghaladja a tengerszint feletti 2500 métert (közülük a legmagasabb a Gerlachfalvi-csúcs). A hófödte hegycsúcsok, a gleccserek által formált sziklák és festői tengerszemek páratlan látványt nyújtanak annak ellenére is, hogy 10 évvel ezelőtt gyilkos orkán pusztított el 2,5 millió köbméter fenyőerdőt, aminek nyomait még ma is láthatjuk.

Tényleg megéri a Tátrában telelni

Vendégszerető, kényelmes szálláshelyek elfogadható árakkal

Már a 19. század végén és a századfordulón is épültek minden igényt kielégítő, elegáns szállodák a környéken (a legrégebbinek az 1893-ból származó tátralomnici Lomnic Szállót tartják), ahol főként az arisztokrácia pihent, ugyanakkor a kispénzűek számára is egyre több erdészházat, menedékházat és turistaházat nyitottak meg.

Mostanában modern szállók egész sora várja a látogatókat, akik reális árakon a kényelmes szobák, finom ételek és italok mellett páratlan kilátást, jó megközelítést, ingyenes internethasználatot, wellness-szolgáltatást és szórakozási lehetőséget is szeretnének kapni. Az újtátrafüredi kör alakú Átrium Hotelt már úgy tervezték, hogy ennek mind megfeleljen. (A különleges kilátást a minden egyes szobához tartozó balkonról csodálhatjuk meg, a szobaárban pedig benne foglaltatik a 3 szauna, 2 tepidárium és a 12 személyes jakuzzi használata is).

Tényleg megéri a Tátrában telelni

Bár van, aki hajlamos azt hinni, hogy igazán jót enni-inni csak nálunk lehet, biztosan nem bánjuk meg, ha megkóstoljuk a számtalan finomságot, amit a környék kínál. Érdemes megízlelni a hidegben erőt adó fokhagymalevest, a juhtúrós sztrapacskát, és kihagyhatatlan a vidék specialitása, a világ legerősebb fekete teája, a 32–72 százalékos alkoholtartalmú Tatratea.

Tátrai villamosvasút páratlan útvonalon és Green Taxi

Már a Monarchia idejében működött ez a keskenynyomközű villamos vasút, amelynek végállomása Poprádon van, és két vonalon jár (Poprád–Csorba-tó, valamint Ótátrafüred–Tátralomnic). A kényelmes, jól fűtött járatok kora reggeltől késő estig óránként közlekednek. A kocsikból jól látható a hegyek között vezető út minden részlete, érdemes jegyet váltani rá (csak előre megváltott jeggyel használható – ha a MÁV által árusított kirándulójegyet vásároljuk meg, bérletet kapunk a villamosvasútra is). Ha azonban csak a közvetlen környezetet szeretnénk megcsodálni, vegyük igénybe a Green Taxi (Zöld Taxi) szolgáltatását. A nagyobb településeken lovas kocsik állnak a turisták rendelkezésére.

Tényleg megéri a Tátrában telelni

A Csorba-tó és a Szerelem-tavak

Télen-nyáron gyönyörű látványt nyújt az 1346 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Csorba-tó, és a tőle nem messze fekvő kisebb tavakat, a Szerelem-tavakat is érdemes felkeresni (a már említett elektromos vasúttal juthatunk fel ide). A legismertebb és leglátogatottabb tengerszem legnagyobb mélysége 20 méter, vize kristálytiszta, és nyáron is csak 16 fokos. Itt található az egyik leghíresebb síparadicsom, a Park Snow Vysoké Tatry, aminek folyamatos működését hóágyúk segítik. A síelés mellett vagy helyett kipróbálhatjuk a motoros szánt, a kutyaszánt és a hóraftingot, ami nem más, mint raftingcsónakban való szánkózás.

Tényleg megéri a Tátrában telelni

A Lomnici-csúcs

Egészen a 19. század közepéig a Magas-Tátra legmagasabb hegyének tartották, ekkor derült ki, hogy ez a cím a Gerlachfalvi-csúcsot illeti. Azonban továbbra is a legnépszerűbb és legismertebb oromként tartják számon (2634 méter), ahonnan jó időben nemcsak Szlovákia nagy része látható, hanem akár Tokaj, a Mátra vagy a Bükk is. Tátralomnicig elektromos vasúttal utazhatunk, onnan pedig kabinos kötélpályán juthatunk fel a Szlovákiában legmagasabban fekvő állandóan lakott helyre. Ha megcsodáltuk az új függőteraszról nyíló kilátást, ihatunk egy kávét a Dedo kávéházban, vagy tehetünk egy sétát a botanikus kertben.

A Csorba-tó környéke a síelők és sífutók egyik kedvenc helye, ahol számos nagy nemzetközi versenyt rendeznek. Kezdő síelőknek és családoknak Ótátrafüred és környéke (Stary Smokovec Síközpont) ideális terep, ahol számos síiskola is működik. Nem messze innen található Tarajkán a híres 3 km hosszú szánkópálya, ahol hetente háromszor éjszakai szánkózásra is lehetőség nyílik.

Megnézem
Összes kép (1)

Lenyűgöző jégszobrok a Jégtemplomban

A tavalyi év nagy szenzációja volt az Ótátrafüredről siklóval megközelíthető, belépőjegy nélkül megtekinthető Jégtemplom vagy Jégkatedrális, a cseh František Bálek jégszobrász és társai látványos jégszobraival. Idén december 18-án nyílt meg a nagyközönség előtt 8 művész által 47 tonna belga jégkockából 13 nap alatt készített Jégrapszódia, amit nap mint nap hosszú sorokban türelmesen várakozó látogatók tekintenek meg (nekünk 50 percet kellett várnunk a mínusz 11 fokos hidegben). Bővebben itt olvashattok róla.

 

Hogyan juthatunk el a Magas-Tátrába?

Vonattal: Naponta indul EuroCity vonat Budapestről Kassára és vissza, onnan még másfél órás út gyorsvonattal Poprád, ahonnan a Tátra-villamos (villamos vasút) visz el a kisebb településekhez. Válthatunk retúrjegyet Poprádig (28,50 euró) vagy négynapos kirándulójegyet Tátra-villamosra szóló bérlettel (36,50 euró). Bővebb információ itt!

Autóval: Budapest–Kassa–Poprád útvonal ajánlott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top