Utazás

Döbbenetes természeti jelenségre lettek figyelmesek Szarvason

Burjánzik a moszatpáfrány a településen, a Holt-Körös vizét vörös hínármező borítja.

Szarvas lakossága megdöbbenve tapasztalja az utóbbi napokban, hogy a Holt-Körös vizén összefüggő, vöröslő hínármezők úsznak. A jelenséget egy amerikai eredetű vízinövény, a moszatpáfrány inváziója okozza, amely ősszel vörösre színeződik – írja a greenfo.hu.

Greenfo.hu
Greenfo.hu

 

A faj mintegy 50 éve került Szarvasra, az Öntözési Kutatóintézet Galambosi Rizstelepére, ahol zöldtrágyaként való felhasználásával kísérleteztek. A rizstelepről kiszabadulva a növény megtelepedett a holtágban és a Hármas-Körös árterében is.

Greenfo.hu
Greenfo.hu

Aggodalomra ad okot, hogy a moszatpáfrány levelében olyan kékalgák élnek, melyek képesek a levegő nitrogénjét megkötni, és ezzel komoly vízminőség-romlást okozni. A moszatpáfrány decemberi inváziója meglepő, hiszen egy szubtrópusi fajról van szó. Robbanásszerű elszaporodásának egyik feltételezhető oka a 2013-as rendkívül enyhe tél lehet, amikor is nagy számban élte túl a telet ez az egyébként fagyérzékeny növény – tájékoztatta a greenfót dr. Jakab Gusztáv egyetemi docens.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top