Utazás

A hercegek bástyája – egynapos kirándulás Fraknó várában

Az Alpok északi területének gyöngyszemeként elhíresült fraknói várban még sosem jártam, pedig a nyugati határszélen cseperedtem fel. Sok ismerősöm ódákat zengett a "Hercegek bástyájáról", így kocsiba pattantam, hogy felfedezzem Burg Forchtensteint.

Akárhányszor elhagyom a soproni határátkelőt, mindig elcsodálkozom, milyen hangulatosak, tiszták a határ menti kis falvak, és mennyire jó minőségűek az utak a “sógoroknál”. A határtól mintegy 30 kilométerre található Fraknó és a település fölé emelkedő, a Rozália-hegység nyúlványára épített robusztus határvár, ami már Mattersburgból vonzza a tekintetet.

Színpompás barokk épületegyüttes, amiben megelevenedik a történelem

Amikor megérkeztem a várhoz, jó pár percig távolságtartóan vizslattam a hatalmas építményt, végül mégis elindultam a bejárat felé, és elkezdtem ismerkedni az erőd több évszázadra visszanyúló történetével. A középkori várat a Nagymartoni grófok építtették a XII. században, ebből a korszakból származik a grófok címerével díszített öregtorony, illetve a nagy torony is. A vár a XVII. század eleje óta az Eszterházy család tulajdonában áll, napjainkban is trezorként őrzi a család óriási műgyűjteményét. Felcsillant a szemem, amikor megláttam Eszterházy Pál herceg igazi ritkaságait. Értékes órákat, egzotikus preparált állatokat gyűjtött, és kincseit bonyolult zárszerkezetekkel védve őrizte a kincstárban.

A fraknói vár nemcsak az itt található műkincsek miatt kedvelt látványosság, a népszerű tárlatvezetések mellett a belső udvarban játékok, arcfestés, korabeli páncélok és öltözékek is várják a családok apraját-nagyját, sőt a kisiskolások interaktív program keretében átélhetik mindazt, amit annak idején tudni illett: miként kell madártollal írni, vagy például milyen gyógynövények találhatóak a várkonyhában.

A hercegek bástyája - egynapos kirándulás Fraknó várában

Amikor kiértem a várból, már alkonyodott, leszállt a köd, és a szél is feltámadt, rettentő erősen süvített. Kicsit megborzongva pattantam be az autómba, és magam mögött hagytam a középkori kincseket. Hazafelé megálltam a szerpentines út szélén, hogy még egy pillantást vessek a kivilágított várra, ami mint egy őrszem, évszázadok óta vigyáz Forchtenstein kis településére.

Megnézem
Összes kép (1)
– A várba a felnőtt belépőjegy 9 euróba, a kedvezményes jegy 7 euróba, a családi jegy 19 euróba, a csoportjegy pedig 7 euróba kerül.
– Fraknó vára november 1-jétől a téli időszakra bezárja kapuit az egyéni látogatók előtt. Bejelentett csoportokat azonban továbbra is fogadnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top