Utazás

A 10 legszebb Városháza Európában

A leggazdagabb városok kiváltsága volt a legnagyobb, legdíszesebb városházák építése a középkor óta. Ahogy megélénkült a kereskedelem, a polgárság pedig némi vagyonra és önbizalomra tett szert, sorra nőttek ki a földből a látványos, olykor hivalkodó épületek, melyek a városok kiváló anyagi helyzetét és hatalmát voltak hivatottak mindenki számára jól láthatóan megjeleníteni. Íme, 10 gyönyörű épület vén kontinensünkről! Te mivel egészítenéd ki a szubjektív listánkat?

1. Madrid

Szokták hófehér esküvői tortaként is emlegetni a spanyol főváros különlegességét, amit 1909-ben adtak át eredetileg postai és kommunikációs központként. Csupán 2007-ben lett városháza ebből az eklektikus stílusban készült épületből, melynek területe hatalmas: 29 ezer négyzetméter!

A 10 legszebb Városháza Európában

2. Brüsszel

Nincs utazó, aki a belga fővárosban járva ne csodálná meg a 15. században épült gótikus városházát. Az építkezés 18 éven át tartott, azóta természetesen többször restaurálták. Maga a torony 97 méter magas, a tetején Brüsszel védőszentje, Szent Mihály látható.

A 10 legszebb Városháza Európában

3. České Budějovice

A 15. században épült városháza két évszázaddal később megsérült egy nagy tűzben, ezért barokk stílusban született újjá az olasz építész, Antonio Edhard Martinelli tervei alapján, így nyerte el jelenlegi arculatát. A homlokzaton a város címere alatt a megye, Morvaország, Csehország és Szilézia címere látható. Az épületen négy allegorikus szobor található, valamint sárkány alakú vízköpők.

A 10 legszebb Városháza Európában

4. Müchen

Bajorország fővárosának kormányzati központja neogótikus stílusban épült 1908-ban. Az épület teljes felületét szobrok és egyéb díszítmények borítják. Otthont ad a városi önkormányzatnak, beleértve a városi tanácsot, a polgármesterek irodáit, valamint a közigazgatás egy részét. Területe 9159 négyzetméter, és 400 helyiség található benne.

A 10 legszebb Városháza Európában

5. Wernigerode

A szászországi városkában az 500 éves Városháza a történelmi piacteret uralja. Páratlan szépsége miatt a világ minden tájékáról érkeznek ide fiatal párok, hogy házasságot kössenek. Ez az egyik legszebb fakeretes épület Németországban, melynek első változatát már 1277-ben említik, a jelenlegi pedig 1480 és 1544 között készült el Thomas Sprengel, Thomas Hilleborch és fia, Simon tervei alapján. Érdemes szemügyre venni rajta a 33 fából faragott figurát, melyet a 15-16. században készítettek (szentek, zenészek, udvari bolondok, táncosok és Május királynője).

A 10 legszebb Városháza Európában

6. Bécs

Több mint 2000 ember dolgozik a gótikus stílusú bécsi városházán. Az épületet 1872. és 1883. között emelték, jelenleg felújítás alatt áll, ami a tervek szerint 2023-ra fejeződik be, és 35 millió euróba kerül. Az előtte elterülő parkban rendezik meg a világhírű adventi vásárt, a Bécsi Adventi Varázslatot, ami minden évben hárommillió látogatót vonz.

A 10 legszebb Városháza Európában

7. Tallinn

Egy szavazás szerint Európa legszebb városháza Tallinnban található, Észtország fővárosában. Ez a legrégebbi városháza az egész balti régióban és Skandináviában. Jelenlegi méreteit a 14. században érte el, tornyának magassága 64 méter. A gótikus épület 1997-ben felvételt nyert az UNESCO Világörökségének listájára, 2005-ben pedig 2. díjat nyert az építészeti örökség megőrzéséért (Európai Kulturális Örökség díja).

A 10 legszebb Városháza Európában

8. Manchester

A manchesteri Városháza a neogótikus építészet egyik legszebb alkotása az Egyesült Királyságban, és ez az egyik legfontosabb műemlék Angliában. Az épületet Alfred Waterhouse tervezte, és 1877-ben fejeződött be a kivitelezés. Több nagyméretű ünnepi terem található benne, mint például a nagyterem, amelyet Ford Madox Brown freskói díszítenek, és a város történelmét illusztrálják.

A 10 legszebb Városháza Európában

9. Bréma

A brémai városháza a német reneszánsz egyik legszebb példája (egyesek szerint a gótikus téglaépítészeté), melyet 1405 és 1408 között építettek, majd 200 évvel később új homlokzatot kapott. 1973 óta műemlékvédelmi törvény óvja, 2004 óta pedig az UNESCO Világörökség listáját gyarapítja.

A 10 legszebb Városháza Európában

10. Győr

A Kisalföld fővárosának neobarokk épületét mindössze négy év alatt építették fel a 19. század végén Bisinger József győri üvegesmester hagyatékából. Az U alakú, kétemeletes építmény (amiben több mint 200 helyiség van) 59 méter magas óratoronnyal és két kisebb toronnyal rendelkezik. A belvárosban minden órában hallható a harangjáték dallama az óratoronyból (a “Fújdogál a szél az öreg Duna felől” című népdal, valamint 11 és 17 órakor Reményi Attila zeneszerző kompozíciója).

A 10 legszebb Városháza Európában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top