Utazás

Érintetlen őserdő varázslatos állatvilággal Budapesten

Kevesen tudják, hogy létezik egy olyan sziget (ma már félsziget) Budapesten, ahol a természet az úr. Budapest XXII. kerületében található, az élő Duna és a Hárosi-öbölnek hívott Duna holtág által határolt területen. Szigorúan védett, ami azt jelenti, hogy csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága külön engedélyével látogatható. Nézz körül velünk!

Különlegessége a többféle vadszőlő és kúszó faj jelenléte, melyek a hatalmas nyírfákra felkapaszkodva egybefüggő sátrakat, leomló szőlőfüggönyöket hoznak létre. A függönyök alkotta emeletes élőhelyek gazdag ízeltlábú faunának adnak otthont. Ezen élőhelyeken két – eddig hazánkban nem ismert – rovarfaj (ugróvillás) egyedeit találták meg a zoológusok.

Érintetlen őserdő varázslatos állatvilággal Budapesten

Az ártéri erdő, melyet a Duna áradása többször elborít vízzel,  több fokozottan védett (fekete gólya, nagy kócsag, kerecsen, barna kánya) és száznál is több védett madárnak biztosít zavartalan fészkelő és vonuló helyet.

A szigetre belépni ugyan szigorúan tilos, de a vízfelület szabadon használható, mely a Baross Gábor horgászegyesület kezelésében van. Az öböl  kedvelt a horgászok körében.

Érintetlen őserdő varázslatos állatvilággal Budapesten

Csónakkal és a túlparton sétálva megfigyelhetjük az itt élő madarakat, állatokat.

Tudj meg még többet a szigetről a Cinnamon 4x blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top