Utazás

5 gasztronómiai érdekesség a szomszédból

Az európai kulináris központok közül a dél-burgenlandi "élvezetek régiója" egy kevésbé ismert, viszont annál különlegesebb és varázsosabb szeglet. Íme öt gasztronómiai érdekesség a szomszédból.

Paradicsomok birodalma

A rengeteg napsütésnek és a szeles időnek köszönhetően a paradicsomtermesztés fellegvárává vált Burgenland. A térség legsikeresebb termelője 3200 különböző típusú és ízű, egzotikus nevekkel illetett paradicsomot termel. A “libanoni rózsa” mellett megtalálható itt a “fekete szilva” is, amelynek íze valóban hasonlít a szilvára, akár csak az “orosz utazóparadicsom”, ami nevét cáfolva Guatemalából származik. Találunk még itt zöld és sárga színű paradicsomokat, valamint az egyedi keresztezésnek köszönhetően banán-, sárgadinnye- és cukorrépaízűeket is.

Buschenschankok – egy kis tradíció

A hagyományos burgenlandi buschenschankok vendégszeretetükről és házi készítésű finomságaikról híresek. Ízletes krémeket, salátákat, házi felvágottakat és kolbászokat kínálnak a vendégeknek, juh- és kecskesajtokat tökmagolajjal, marhahúsból készült specialitásokat, finom és könnyű, friss hideg ételeket. Nem hiányozhatnak azonban a borok sem, legyen szó könnyű fehér borokról vagy a testesebb vörösökről. Néhány helyen úgynevezett gyümölcsboros buschenschankokat is találunk, ahol alkoholmentes mustot, gyümölcsleveket kóstolhatunk körtéből, almából vagy bogyós gyümölcsökből.

Liba, liba és még több liba

Legnagyobb népszerűségnek örvend, és egyben a legjellegzetesebb ételeik alapjául szolgál a liba. Több fesztivált szentelnek neki, évente a Márton nap és az őszi szüretek, az újborok avatása jelenti a tetőpontot. A régióba látogatóknak kötelező fogás.

Történelmi édességek fellegvára

Burgenland közelségének köszönhetően a múltunk, történelmük sok állomása közös. Egyik legkiemelkedőbb példái ennek a több száz éves süteményreceptek, amelyeket a nők a magyarországi, bécsi nemes hölgyeket szolgálva tanultak el. E finomságok ma már feledésbe merültek a gazdag nemesi palotákban, viszont a burgenlandi Badersdorfban még fellelhetők, a városka így az édesszájúak Mekkájává vált, ahol kóstolhatunk huszárfánkot, diós stanglit vagy épp vaníliás kiflit is.

Sommelier-k, ide!

A tartomány szőlődűnéinek csaknem a felén fehér szőlőt termesztenek, amiből pedig harmincnál is több fajta fehérbort készítenek. A változatos kínálat alapjául a fehér és szürke burgundi vagy a chardonnay szőlőfajták, valamint az egyedi vízrajz – a Fertő tó és a nagyszámú sóstavak közelsége – szolgálnak. A számos specialitás közül is kiemelkedő az ősi uhudler bor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top