Utazás

Győr 7 csodája, ami egyedülálló a világon

Nemrégiben egy győri hetilap megszavaztatta az olvasóit arról, hogy mit tartanak a város 7 csodájának. Mivel lassan negyedszázada élek a Kisalföld fővárosában, én is összeállítottam a magam listáját, ami abban tér el a szavazókétól, hogy 7 olyan érdekességet, látványosságot, különlegességet tartalmaz, ami sehol másutt nincs a világon.

1. Szent László király hermája
Történelemkönyveinkből ismerjük ezt az arannyal borított ezüstötvözet ereklyetartót, amely a Győri Bazilika gótikus Hédervári kápolnájában található. A szentté avatott király testét a 11. században temették el Nagyváradon, azonban koponyáját egy mellszobor alakú hermába helyezték, később azonban állkapcsát leválasztották, amit azóta is Bolognában őriznek. A 17. században került Győrbe. Hazánk harmadik kiemelt nemzeti ereklyéjét (a Szent Koronát és a Szent Jobbot követően) körmenetben hordozzák körül a belvárosban az 1762-es földrengés óta, amelytől szerencsésen megmenekültek a győri polgárok, akik Szent Lászlóhoz folyamodtak segítségért.

Győr 7 csodája, ami egyedülálló a világon

2. Frigyláda-szobor
Győr legszebb barokk szobra 1731-ben készült, Joseph Emanuel Fischer von Erlach tervezte, a szobrász Antonio Corradini volt. Két lebegő angyal emel magasba egy díszes ládát, melyen dicsfényben Isten báránya ül egy könyv tetején. Két évvel a remekmű elkészülte előtt egy szökött (valószínűleg erőszakkal besorozott) katona menekült a székesegyházba, ahonnan ki kellett valahogyan menekíteni. Beöltöztették hát ministránsnak a körmenetbe, de felismerték, dulakodás támadt, melynek során az úrmutatót kiütötték a pap kezéből, és az összetört. A szentséget ért sérelem miatt készült el a gyönyörű szobor III. Károly megbízásából.

Győr 7 csodája, ami egyedülálló a világon

3. A Rába-part és a Radó-sziget
A “találkozások városa” négy folyó (Rába, Rábca, Marcal és a Duna) találkozásánál épült. Különösen szép és a helyiek által kedvelt sétahely a Rába-part és a Radó-sziget, ami a Győrkőc Fesztivál egyik fontos színhelye is. A barokk belvárost és a túlparti lakónegyedet összekötő kettős hídról impozáns látvány nyílik a régi várfal maradványára és az egyik bástyára, valamint a várfal tövében elhelyezett ágyúkra.

Győr 7 csodája, ami egyedülálló a világon

4. Szódásüveg csobogó és ivókút
A tudós tanár és bencés szerzetes, Jedlik Ányos emlékére és tiszteletére állították fel a a Frigyláda-szobor szomszédságában a 300 kilós műalkotást, Hefter László üvegművész munkáját. A rétegelt üveglemezből készült, vandálbiztos kút (szomorú, hogy ennek is fontos szempontnak kellett lennie) a dinamó feltalálójának egy másik fontos találmányára hívja fel a figyelmet, ugyanis a 95 éves korában elhunyt tudós dolgozta ki a szikvízgyártás alapjait is. A rendkívül hangulatos csobogó nyáreste különösen vonzza a sétálgatókat.

Győr 7 csodája, ami egyedülálló a világon

5. Városháza
Európa legszebb középületei között van a helye Győr neobarokk stílusban épült, gyönyörű városházájának. Építését 1896-ban, a millenniumi ünnepségek ideje alatt kezdték el, felavatására 1900-ban került sor. A terveket Hübner Jenő készítette, a munkálatokat híres győri mesterek végezték. Az óratoronnyal és két kisebb toronnyal rendelkező, 85 méter hosszú, 59 méter magas épület (melyben több mint 200 helyiség található) a város szimbóluma.

Győr 7 csodája, ami egyedülálló a világon

6. Barokk esküvő
Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az egész világon nincs párja az évente megrendezett különleges és korhű barokk látványosságnak. Igazi esküvőről van szó, a ceremónia milliós költségét a szervezők állják, az ifjú párnak és a násznépnek viszont vállalnia kell a részvételt a háromnapos rendezvénysorozat minden hagyományos, előírt programján, méghozzá korhű öltözékben és frizurával! A nászmenet többször végigvonul a városon, a vőlegény szerenádot adat mátkájának, a házasságkötés után pedig barokk táncházban vigadhat a nézők apraja és nagyja. Az emlékezetes élményért többek között Keglovich Ferencnének, a barokk esküvő megálmodójának és egyik fő szervezőjének tartozunk köszönettel.

Győr 7 csodája, ami egyedülálló a világon

7. Győrkőc Fesztivál
Egy júliusi hétvégére Borkai Zsolt polgármester átadja a várost az ország minden tájáról idesereglő gyermekeknek, akik egy mosolygós fotóért cserébe díjtalanul kipróbálhatnak minden játékot, részt vehetnek minden programon, kísérőikkel együtt belépőjegy nélkül látogathatnak el a Rába Quelle Termál- és Élményfürdőbe, valamint kedvezményesen étkezhetnek. Erre az időre övék a teljes belváros! Köszönet és hála ezért Kocsis Rozinak és a Vaskakas Bábszínház teljes társulatának, a Gyermekek Házának és a város önkormányzatának.

Fotó: gyorkoc.hu
Fotó: gyorkoc.hu
Őket választották az olvasók:
– könnyező Szűzanya kegykép
– a Szent László-herma
– Rába-part
– a győri járműgyártás
– a Jedlik híd fényjátéka
– a profi- és tömegsport
– valamint a győri polgár
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top